Οι επικεφαλής της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ απηύθυναν αργά χθες κοινή έκκληση για την προστασία των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και του νοσηλευτικού προσωπικού στη Συρία.

Σε κοινή ανακοίνωση ο ‘Αντονι Λέικ, η Μάργκαρετ Τσαν και η Βαλερί ‘Ειμος «καταδικάζουν απερίφραστα τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων υγείας στη Συρία» και τις συνέπειές τους για τους ασθενείς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Εκτιμούν ότι οι επιθέσεις αυτές συνιστούν εγκλήματα πολέμου αξιόποινα από τη διεθνή δικαιοσύνη.

Υπογραμμίζουν ότι «τουλάχιστον το 60% των δημόσιων νοσοκομείων έχει υποστεί ζημιές ή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας» στη χώρα μετά τις μάχες και ότι το ίδιο ποσοστό ασθενοφόρων εκλάπη ή υπέστη σοβαρές ζημιές.

«Σε μια στιγμή που τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς, είναι σημαντικό οι εγκαταστάσεις αυτές να προστατεύονται και το ιατρικό προσωπικό να μπορεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και την κατάλληλη περίθαλψη στους ασθενείς χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο».

«Η επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων υγείας συνιστά έγκλημα πολέμου στο διεθνές δίκαιο», δηλώνουν οι επικεφαλής των τριών οργανισμών.

«Είναι προς όφελος και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία και όλου του συριακού λαού να διασφαλιστούν η ουδετερότητα και οι ιατρικές υποδομές της χώρας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι παρά τους κινδύνους και τις δυσκολίες, ο ΟΗΕ και οι εταίροι του βοήθησαν να εμβολιαστούν τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία.