Ακτιβίστριες στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντείνουν την εκστρατεία τους για να αποκτήσουν το δικαίωμα να οδηγούν και κάλεσαν μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης τις γυναίκες να πάρουν το τιμόνι την 28η Δεκεμβρίου.

«Αρχίσαμε να κάνουμε μια έκκληση στις γυναίκες να πάρουν το τιμόνι την 28η Δεκεμβρίου σε όλη την Σαουδική Αραβία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η μία εξ αυτών, η Νασίμα αλ Σαάντα.

«Ο σκοπός αυτής της έκκλησης είναι να επιμείνουμε στο δικαίωμά μας να οδηγούμε το οποίο θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ώσπου να το αποκτήσουμε», πρόσθεσε η ίδια.

«Εντείνουμε την εκστρατεία μας, η οποία είχε αρχίσει με την έκκλησή μας (στις γυναίκες) να καθίσουν στη θέση του οδηγού την 26η Οκτωβρίου», συνέχισε η Σαάντα.

Οι ακτιβίστριες είχαν καλέσει τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγήσουν εκείνη την ημέρα, αλλά κατόπιν απέσυραν την έκκληση τους εκείνη για να αποφύγουν μια αναμέτρηση με τις αρχές, οι οποίες έχουν εντείνει την προσοχή τους σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό.

Περί τις 16 γυναίκες είχαν συλληφθεί να οδηγούν εκείνη την ημέρα και τους επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα. Κάθε γυναίκα αλλά και ο συνοδός της (ο πατέρας, ο αδελφός, ο σύζυγος ή κάποιος άλλος άνδρας της οικογενείας) εξάλλου αναγκάστηκαν να υπογράψουν μία δήλωση ότι εφεξής θα σέβονται τους κανόνες σχετικά με το θέμα αυτό που τελούν σε ισχύ στο βασίλειο.

Η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο σήμερα όπου απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν. Οι γυναίκες εξάλλου χρειάζονται την άδεια του νόμιμου προστάτη τους για να ταξιδέψουν, να εργαστούν ή ακόμη να παντρευτούν στη χώρα αυτή, όπου εφαρμόζεται μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Την Παρασκευή, δύο ακτιβίστριες, η Αζίζα αλ Γιούσεφ και η Ιμάν αλ Ναφτζάν, συνελήφθησαν ενώ οδηγούσαν.

Την 27η Νοεμβρίου η Αζίζα αλ Γιούσεφ είχε πάντως δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έλαβε την διαβεβαίωση από τον υπουργό Εσωτερικών, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, ότι το ζήτημα του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν μελετάται από τις αρχές στο βασίλειο.

Η ακτιβίστρια αυτή είχε συμμετάσχει μαζί με μια ακόμη ακτιβίστρια, τη Χάλα αλ Ντοσάρι, σε μια συζήτηση με τον υπουργό μέσω βιντεοδιάσκεψης, καθώς στη Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία στον ίδιο χώρο ανδρών και γυναικών που δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους.

«Ο υπουργός μας είπε ότι το ζήτημα του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και μας είπε ότι ελπίζει να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα», πρόσθεσε η ίδια.