Αποζημίωση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ (89 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας), έλαβαν περισσότερα από εκατό άτομα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, θύματα της θαλιδομίδης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δικηγόροι τους.

Η θαλιδομίδη ήταν ένα φάρμακο στο οποίο οφείλονται οι δυσπλασίες με τις οποίες γεννήθηκαν χιλιάδες παιδιά στον κόσμο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Η οικονομική συμφωνία επετεύχθη σήμερα στο ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο της Βικτόριας ανάμεσα στους δικηγόρους των εκατό Αυστραλών και Νεοζηλανδών εναγόντων και του βρετανικού ομίλου Diageo, ο οποίος είχε εξαγοράσει την The Distillers Company, διανομέα του φαρμάκου αυτού κατά της ναυτίας, το οποίο τελικά απαγορεύτηκε το 1961.

«Το αποτέλεσμα αποδεικνύει το θάρρος» των θυμάτων, δήλωσε ο δικηγόρος Πίτερ Γκόρντον, της δικηγορικής εταιρίας Slater & Gordon.

Όπως χιλιάδες άλλα παιδιά, η 50χρονη Μόνικα Μακγκάι από το Περθ, γεννήθηκε χωρίς μπράτσα και πόδια, μετά τη λήψη του φαρμάκου από την έγκυο μητέρα της.

«Η ζωή μου είναι μια αδιάκοπη μάχη εδώ και 50 χρόνια. Η συμφωνία αυτή δεν θα αλλάξει σε τίποτε τον Γολγοθά μου αλλά μου επιτρέπει να στραφώ στο μέλλον με περισσότερη σιγουριά, γνωρίζοντας ότι έχω τα οικονομικά μέσα για να προσφέρω στον εαυτό μου την απαραίτητη για μένα περίθαλψη», τόνισε.

Η θαλιδομίδη την οποία παρασκεύαζε η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Grunenthal, διατίθετο στην αγορά από το 1956. Το φάρμακο διένειμε η συνεργαζόμενη εταιρία The Distillers Company, την οποία εξαγόρασε το 1986 ο βρετανικός όμιλος Diageo.

Η θαλιδομίδη που χορηγείτο στις εγκύους ευρέως ανά τον κόσμο ως καταπραϋντικό για να ανακουφίζει από τις ναυτίες που είχαν στις αρχές της κύησης, προκάλεσε φοβερές παρενέργειες στα έμβρυα.

Εκτιμάται μεταξύ 10.000 και 20.000 ο αριθμός των βρεφών που γεννήθηκαν με τμήματα βραχιόνων ή χωρίς κνήμες, με χέρια και πόδια απευθείας ενωμένα με το σώμα.

Μετά τις σοβαρές αυτές συγγενείς δυσπλασίες, μεταξύ των οποίων δυσλειτουργίες στην καρδιά και τα νεφρά, η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από την κυκλοφορία το 1961. Μετά την καταστροφή αυτή, οι προδιαγραφές για την κυκλοφορία των φαρμάκων ενισχύθηκαν ή θεσπίστηκαν, ανάλογα με την κάθε χώρα.

Στην Αυστραλία, η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει την απόσυρση των διώξεων κατά της Grunenthal, η οποία δεν είχε εμπλακεί στην διευθέτηση αυτή και δεν πλήρωσε αποζημιώσεις στα θύματα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η Grunenthal, που ζήτησε πέρυσι συγνώμη στα θύματα του φαρμάκου της, της θαλιδομίδης, ανακοίνωσε ότι κατέβαλε περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις έως το 2010.

Η Diageo πλήρωσε αποζημιώσεις ύψους 28 εκατομμυρίων στερλινών στη Βρετανία σε θύματα της θαλιδομίδης τη δεκαετία του 1970. Ο διευθυντής της, ο Ίαν Ουράιτ, εξέφρασε ικανοποίηση για τη «συμφωνία αυτή, η οποία είναι δίκαιη για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σε αυτό το ευαίσθητο και δύσκολο θέμα».