Μια πολύ δύσκολη απόφαση πήρε η 21χρονη Mariah Serrano για να ικανοποιήσει το όνειρο της ζωής της, να φορέσει ψηλά τακούνια και να ακολουθήσει καριέρα στο χώρο της μόδας: αντιμετωπίζοντας μια εκ γενετής δυσμορφία στο αριστερό της πόδι, η οποία δεν διορθώθηκε ούτε έπειτα από πέντε επεμβάσεις, η Mariah αποφάσισε να προχωρήσει σε ακρωτηριασμό.

«Είναι δύσκολο να συνηθίσεις τα ψηλά τακούνια αλλά ακόμα και τα κορίτσια που δεν έχουν το δικό μου πρόβλημα δυσκολεύονται την πρώτη φορά», είπε η 21χρονη στη Daily Mail, «δεν έχω νιώσει ποτέ ξανά τόσο δυνατή και με τόση αυτοπεποίθηση».

«Όταν μού είπαν πως δεν θα μπορέσω ποτέ να φορέσω ψηλά τακούνια και πως θα έπρεπε να εγκαταλείψω το όνειρό
μου για την καριέρα μου, κατέρρευσα. Ένας γιατρός μου είπε πως υπήρχε και η επιλογή του ακρωτηριασμού, η μαμά μου τρομοκρατήθηκε αλλά εγώ δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου την ιδέα».

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δυσμορφίες σαν της Mariah διορθώνονται στην παιδική ηλικία αλλά εκείνη δεν μπόρεσε να πετύχει καμία σημαντική αλλαγή έως τα 16 της και έπειτα από πέντε επεμβάσεις.

«Είχα βαρεθεί πια, επειδή το ένα πόδι μου ήταν πιο κοντό από το άλλο τα παπούτσια ήταν πραγματικό ζήτημα για μένα», εξηγεί η 21χρονη. «Αναγκάστηκα να βάλω αθλητικά παπούτσια ακόμα και στο χορό της αποφοίτησης από το σχολείο και ζήλευα τις φίλες μου με τα τακούνια».

Τον Απρίλιο του 2009 επισκέφθηκε έναν ειδικό που της περιέγραψε την επιλογή του ακρωτηριασμού. «Για πρώτη φορά άρχισα να το σκέφτομαι αλλά ήμουν τρομοκρατημένη. Μέχρι που διάβασα ένα άρθρο του αγαπημένου μυ σχεδιαστή Alexander McQueen για τα προσθετικά πόδια που σχεδίασε για την αθλήτρια Aimee Mullins, τότε ήξερα πως έπρεπε να προχωρήσω. Συνειδητοποίησα πως ένα καλό προσθετικό πόδι θα έδειχνε ωραίο και πήρα την απόφασή μου. Θα έκοβα το πόδι μου».

Η επέμβαση έγινε το καλοκαίρι του 2009 αλλά κάποιες επιπλοκές έκαναν τη Mariah να μετανιώσει αρκετές φορές για την επιλογή της. «Υπήρχαν στιγμές που έλεγα: ‘Μα τι έκανα!’Δεν ήθελα να βγω από το σπίτι και δεν άφηνα τις φίλες μου να έρθουν να με δουν. Ήταν μια δύσκολη περίοδος».

Αλλά με την έλευση του χειμώνα το τραύμα επουλώθηκε και η οικογένειά της τής έκανε δώρο το πρώτο ζευγάρι ψηλοτάκουνα, ήταν ένα ζευγάρι πλατφόρμες. «Όταν τις φόρεσα και άρχισα να βηματίζω μέσα στο σπίτι ήξερα πως έκανα τη σωστή επιλογή», τονίζει η Serrano.

Λίγο καιρό μετά βρήκε δουλειά στον οίκο Betsey Johnson όπου σήμερα είναι υπεύθυνη για τα social media.

Στη ντουλάπα της έχει πια δέκα ζευγάρια παπούτσια με ψηλά τακούνια.

«Η απόφαση να ακρωτηριάσω το πόδι μου ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει. Ακόμα ξυπνάω μερικές φορές κι αναρωτιέμαι πού είναι ή κατεβαίνω από το κρεβάτι και ξεχνώ πως δεν έχω το ένα πόδι και πέφτω. Ακόμα προσπαθώ να το συνηθίσω. Έμαθα όμως να μην το παίρνω πολύ στα σοβαρά, οι φίλοι μου μού κάνουν συνέχεια πλάκα. Κάποιες φορές τρομάζω αλλά το προσθετικό πόδι μου έδωσε τόση αυτοπεποίθηση και με βοήθησε να κυνηγήσω τη ζωή που ήθελα».