Η Τουρκία θα χρηματοδοτήσει την αγορά πετρελαίου για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και εργοστασίων επεξεργασίας λυμάτων, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Ο Ρόμπερτ Τέρνερ, στέλεχος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστινίους πρόσφυγες, δήλωσε ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε να χορηγήσει 850.000 δολάρια, τα οποία θα επιτρέψουν στις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών να λειτουργήσουν για τους επόμενους 4 μήνες.

Ο Τέρνερ είπε ότι η δωρεά δόθηκε από την Τουρκία στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία με τη σειρά της μεταβίβασε ήδη 200.000 δολάρια από τη δωρεά στην UNRWA στη Γάζα.

«Διευκολύνουμε τη διαδικασία αγοράζοντας το πετρέλαιο, οι τοποθεσίες, η διανομή και η παρακολούθηση της όλης διαδικασίας κανονίζονται από την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Τέρνερ, διευθυντής των επιχειρήσεων της υπηρεσίας αυτής.

Ο Τέρνερ είπε ότι το πετρέλαιο δεν επαρκεί για να λυθεί η κρίση που αντιμετωπίζουν αυτές οι σημαντικές εγκαταστάσεις, αλλά θα βοηθήσει να «αμβλυνθεί».

Η συνεχιζόμενη εδώ και μήνες πάταξη από τις αρχές της Αιγύπτου του λαθρεμπορίου μέσω υπόγειων σηράγγων και στοών, απ’ όπου μεταφερόταν πετρέλαιο με φθηνό τρόπο, έχει ήδη θέσει εκτός λειτουργίας το μοναδικό εργοστάσιο ενέργειας της Γάζας, με αποτέλεσμα τη διακοπή του ρεύματος για 12 ώρες καθημερινά, σχεδόν ένα μήνα τώρα, για το 1,8 εκ. ανθρώπους στον μικροσκοπικό, πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Ένα μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων που εξυπηρετεί μια περιοχή 120.000 ανθρώπων έχει σταματήσει να λειτουργεί και ανεπεξέργαστα λύματα τρέχουν στους δρόμους, λένε οι δημοτικές αρχές. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι κι άλλες εγκαταστάσεις απειλούνται με κλείσιμο.

Το κλείσιμο από τις αρχές της Αιγύπτου των περισσοτέρων από τις 12.000 σήραγγες που διαχειριζόταν η Χαμάς έχει πρακτικά σταματήσει τη ροή του αιγυπτιακού πετρελαίου στη Γάζα, αναγκάζοντας τους Παλαιστινίους να αγοράζουν
εισαγόμενο ισραηλινό πετρέλαιο στη διπλή τιμή — τα 6,7 σέκελ (1,39 ευρώ) το λίτρο.

Η υποστηριζόμενη από το στρατό αιγυπτιακή κυβέρνηση φοβάται ότι οι σήραγγες χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά οπλισμού στη Χερσόνησο του Σινά, και κατηγορεί τη Χαμάς ότι υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου. Η Χαμάς το αρνείται.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει το δικό του αποκλεισμό στη Γάζα, επιτρέποντας να εισέρχεται στο θύλακα μόνον πετρέλαιο και ένας περιορισμένος αριθμός εισαγόμενων αγαθών από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο το 2007.