Ποινική έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας της χώρας Ανατόλι Σερντιούκοφ ανακοίνωσαν σήμερα πως άρχισαν ερευνητές στη Ρωσία.

Ο Σερντιούκοφ, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας από το 2007 ως το 2012, κατηγορείται για αμέλεια επειδή χρησιμοποίησε στρατεύσιμους ως δωρεάν εργάτες, ανακοίνωσε η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, η οποία λογοδοτεί απ’ ευθείας στον Πούτιν.

Η «αμέλεια» για την οποία κατηγορείται ο πρώην υπουργός υπολογίζεται από την Επιτροπή ότι ζημίωσε το κράτος περισσότερο από 56 εκατ. ρούβλια, δηλαδή περίπου 1,25 εκατ. ευρώ.

Εφόσον απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του, ο Σερντιούκοφ μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση τριών μηνών ή με κοινωφελή εργασία ενός έτους.

Ο 51χρονος Σερντιούκοφ παύθηκε πριν από ένα χρόνο εξαιτίας υποψιών για διαφθορά στο υπουργείο Άμυνας, όμως δεν είχε αντιμετωπίσει ως τώρα κατηγορίες.

Η έρευνα σε βάρος του μπορεί να έχει στόχο να κατευνάσει αντιπάλους του οι οποίοι λένε πως ο Πούτιν δεν εννοεί στα σοβαρά ότι θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά, ένα πρόβλημα αιώνων στη Ρωσία που αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του ο Σερντιούκοφ διέταξε στρατιώτες να κατασκευάσουν ένα δρόμο στη νότια περιφέρεια του Αστραχάν.

Ο δρόμος οδηγούσε σ’ ένα ιδιωτικό θέρετρο που ανήκε σ’ ένα συγγενή του υπουργού και συγκεκριμένα στο σύζυγο της αδελφής του.

«Αντί να εκπαιδεύονται στρατιωτικά, οι στρατιώτες φύτευαν λεύκες στη στέππα», αναφέρεται στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Επιτροπή.

Ο Σερντιούκοφ, ο οποίος θεωρούνταν άλλοτε ένας από τους πιο πιστούς ανθρώπους του Πούτιν, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που παύθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς.