Ο 65χρονος πρώην πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Λέβινσον, που αγνοείται από το 2007 μετά από ένα ταξίδι στο Ιράν, έγινε την Τρίτη ο αμερικανός που κρατείται όμηρος για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Λίβινσον «ξεπέρασε» σε ομηρία τον πρώην επικεφαλής του γραφείου του Associated Press στη Βηρυτό ο οποίος απήχθη στο Λίβανο το 1985 και κρατήθηκε αιχμάλωτος για 2.454 ημέρες από μαχητές της Χεζμπολάχ.

Η οικογένειά του και οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν εκ νέου έκκληση προς τους Ιρανούς ηγέτες να βοηθήσουν ώστε να εντοπιστεί ο αμερικανός πολίτης και να απελευθερωθεί.

Η περίπτωση του 65χρονου Λέβινσον καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου από την εξαφάνισή του στις 9 Μαρτίου 2007, στο ιρανικό νησί Κις, ενώ διερευνούσε, ως ιδιωτικός ντετέκτιβ, λαθρεμπόριο τσιγάρων.

«Σε αυτούς που κρατούν τον Μπομπ, ζητώ και πάλι την επιείκεια σας. Παρακαλώ αφήστε τον να φύγει και να επιστρέψει στην οικογένειά του», είπε η γυναίκα του Κριστίν μέσω της ιστοσελίδας HelpBobLevinson.com, που δημιουργήθηκε από την οικογένειά του.

«Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτές τις φοβερές στιγμές, όταν ο Μπομπ πήγαινε εκεί πριν από σχεδόν επτά χρόνια. Η οικογένειά μας θα συναντηθεί για έβδομη φορά την Ημέρα των Ευχαριστιών, χωρίς τον Μπομπ» συμπλήρωσε.

Η χαλάρωση τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν πάντως έχει αναπτέρωσε τις ελπίδες της οικογένειάς του καθώς και πρόσφατη διπλωματική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος την Τρίτη ζήτησε «από την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν να συμβάλει στη διασφάλιση της υγείας του Λέβινσον και την ασφαλή επιστροφή του».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναφερθεί στην περίπτωση του Λέβινσον, καθώς και σε δύο άλλων αμερικανών κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οποία ήταν η πρώτη άμεση επαφή μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.