Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε χθες, αλλά μόνο για έξι μήνες, τις κυρώσεις του εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού, καλώντας τις αρχές της χώρας να διοργανώσουν τις προεδρικές εκλογές με τρόπο ελεύθερο και διαφανή από τώρα έως τις 31 Οκτωβρίου.

Τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα ένα ψήφισμα, το οποίο ανανεώνει έως τις 30 Απριλίου 2011 το εμπάργκο στα όπλα με προορισμό την Ακτή Ελεφαντοστού και στις εξαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών που προέρχονται από τη χώρα αυτή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε λάβει μία παρόμοια απόφαση τον Οκτώβριο του 2009 και τον Οκτώβριο του 2008, αλλά η διάρκεια του εμπάργκο τότε ήταν ένας χρόνος.

Το Συμβούλιο προτρέπει τις αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού «να φροντίσουν ώστε οι εκλογές αυτές να διεξαχθούν όπως έχει προβλεφθεί και να φέρουν εις πέρας την εκλογική διαδικασία με τρόπο ανοικτό, ελεύθερο, ομαλό και διαφανή εντός των προβλεπομένων προθεσμιών».

Οι κυρώσεις θα αρθούν ή θα διατηρηθούν σε διάστημα τριών μηνών μετά τις εκλογές «ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί στην ειρηνευτική διαδικασία», αναφέρεται στο ψήφισμα του ΣΑ ΟΗΕ.