Περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών, από την Τουρκία και τη Συρία, θα εμβολιάσει το τουρκικό υπουργείο Υγείας κατά της πολυομυελίτιδας.

Αυτή η ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού πραγματοποιείται μετά την επιβεβαίωση τον Οκτώβριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δέκα κρουσμάτων πολυομυελίτιδας σε παιδιά από τη Συρία.

Η πολυομυελίτιδα έχει εξαλειφθεί εδώ και 15 χρόνια στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί πάνω από 600.000 σύρους πρόσφυγες.

Η τουρκική εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία άρχισε στο Γκαζιαντέπ, αφορά επτά επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

Περίπου 10 καταυλισμοί στις επαρχίες αυτές φιλοξενούν πάνω από 200.000 σύρους πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Με την έξοδο ενός μεγάλου αριθμού σύρων προσφύγων προς γειτονικές χώρες και προς την Ευρώπη, εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας προειδοποίησαν για τον κίνδυνο επανεμφάνισης του ιού της πολυομυελίτιδας στις περιοχές στις οποίες είχε εξαλειφθεί.

Ο ΠΟΥ και η Unicef ανακοίνωσαν στις αρχές του μήνα την έναρξη μιας εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού κατά της πολυομυελίτιδας σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην περιοχή.