Επίσημη αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης έφθασε στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών για την προετοιμασία της ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη 2, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η πολιτική σύμβουλος του σύρου προέδρου Μπουτάινα Σααμπάν και ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκντάντ θα έχουν διαβουλεύσεις με τους ρώσους υφυπουργούς Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται το ρωσικό υπουργείο.

Επίσημη πηγή στη Δαμασκό είχε ανακοινώσει νωρίτερα την επίσκεψη στη Μόσχα υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας στην οποία μετέχει επίσης ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Αχμάντ Αρνούς.

Σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, η Ρωσία είχε καλέσει και τον επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Αχμάντ Τζάρμπα να μεταβεί στη Μόσχα από 18 έως 21 Νοεμβρίου, ο οποίος αν και δήλωσε ιδιαίτερα θετικός, ζήτησε νέα ημερομηνία για να μην βρεθεί στη Μόσχα ταυτόχρονα με τους σύρους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στόχος της διάσκεψης Γενεύη 2 είναι να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας, προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 120.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο του 2011.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης δέχτηκε να μετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον όρο αυτές να οδηγήσουν σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία να αποχωρήσει ο πρόεδρος Άσαντ από την εξουσία.

Ο τελευταίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με πρωτοβουλία της Μόσχας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν εξέφρασε ικανοποίηση για τη σύμφωνη γνώμη του Άσαντ για την ειρηνευτική διάσκεψη. Η Ρωσία, σύμμαχος της Συρίας, την οποία προμηθεύει όπλα, έχει αντιταχθεί μέχρι σήμερα σε οποιοδήποτε όρο για αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η φιλοκυβερνητική συριακή εφημερίδα Al-Watan έγραψε την Πέμπτη ότι η ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2, η οποία αναβλήθηκε επανειλημμένα, θα αρχίσει στις 12 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.