Οι οδηγοί θα πρέπει να μην χρησιμοποιούν καθόλου το κινητό τους τηλέφωνο όταν οδηγούν, ακόμα κι αν διαθέτουν hands-free, σύμφωνα με βρετανική οργάνωση για την οδική ασφάλεια.

Η οργάνωση Brake έδωσε στη δημοσιότητα σοκαριστικά στοιχεία, στην έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, που δείχνουν πως περισσότεροι από μισό εκατομμύριο οδηγοί- για την ακρίβεια 575.000- επιβαρύνονται με πόντους στο αντίστοιχο σύστημα λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου ή γενικά απόσπασης της προσοχής την ώρα της οδήγησης.

Στη νέα καμπάνια της ο οργάνωση καλεί τους οδηγούς είτε να απενεργοποιούν τα κινητά τους όταν οδηγούν είτε να τα τοποθετούν στο χώρο των αποσκευών. Ταυτόχρονα ενθαρρύνει τους πολίτες να αρνούνται να συνομιλήσουν στο τηλέφωνο με κάποιον, όταν αυτός οδηγεί.

«Ζούμε σε μία εποχή όπου το να είσαι συνδεδεμένος είναι η νόρμα. Ολοένα και περισσότεροι από εμάς έχουμε smartphones και δυσκολευόμαστε να τα κλείσουμε έστω και για λίγα λεπτά», δήλωσε στο Skynews η αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης Brake Julie Townsend. «Ενώ η νέα τεχνολογία μας παρέχει τεράστια οφέλη, ταυτόχρονα αποτελεί και επικίνδυνο πειρασμό για τους οδηγούς που αποσπά την προσοχή τους», πρόσθεσε.

«Πολλοί οδηγοί που δεν θα σκέφτονταν καν να οδηγήσουν υπό την επήρεια αλκοόλ δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους ενώ οδηγούν, αγνοώντας πως η απόσπαση της προσοχής είναι παρόμοια και οι συνέπειες μπορεί να είναι το ίδιο καταστροφικές», κατέληξε.