Μετά τις ασαφείς και αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών από τον τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, την εκτίμηση του προέδρου της χώρας για 2.500 νεκρούς και την αναφορά του ΟΗΕ για 4.460, Φιλιππινέζος αξιωματούχος προσδιορίζει σήμερα στους 3.621 τους νεκρούς από το σαρωτικό χτύπημα του τυφώνα.

Η αναφορά αυτή είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή πως ο αριθμός των θυμάτων υπερβαίνει την εκτίμηση του Μπενίνο Ακίνο.

Χθες αξιωματούχοι μίλησαν για 2.357 νεκρούς σε όλη τη χώρα αλλά ο διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών Eduardo del Rosario, είπε πως ο αριθμός 3.621 είναι ο τελευταίος απολογισμός των απωλειών από όλη τη χώρα.

Ο Ερυθρός Σταυρός προσδιορίζει στους 22.000 τους αγνοούμενους.

Ο δήμαρχος του Τακλομπάν Alfred Romualdez είπε πως κάποια από τα θύματα παρασύρθηκαν στη θάλασσα όταν τα γιγάντια κύματα που θύμιζαν τσουνάμι έπληξαν τις παράκτιες περιοχές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ακίνο, η αρχική εκτίμηση για δέκα χιλιάδες νεκρούς από τοπικούς αξιωματούχους ήταν υπερεκτιμημένη λόγω της συναισθηματικής φόρτισης.

Ο πρόεδρος δέχεται ολοένα αυξανόμενες πιέσεις για να επιταχύνει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η απελπισία και ο θυμός των επιζώντων για τη μη χορήγηση βοήθειας- λόγω λεηλασιών, έλλειψης καυσίμων για τα οχήματα διάσωσης και τους κατεστραμμένους δρόμους- γιγαντώνεται.

Η διεθνής βοήθεια βρίσκεται καθ’ οδόν με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George Washington» να μεταφέρει φαγητό, νερό και ομάδες γιατρών στις ισοπεδωμένες περιοχές των Φιλιππίνων.

Εκατοντάδες πολίτες του Τακλομπάν εγκαταλείπουν όπως όπως το κατεστραμμένο νησί Λέιτε.