Η Sarah Chrisman από το Seattle είναι μία σύγχρονη γυναίκα, από την άποψη πως ζει στην εποχή μας. Τυπικά, γιατί ουσιαστικά εκείνη αναβιώνει στην καθημερινότητά της τη Βικτωριανή εποχή. Όχι μόνο υιοθετώντας την εμφάνιση της εποχής αλλά εγκαταλείποντας τα «must» της εποχής μας, όπως το αυτοκίνητο και το κινητό τηλέφωνο.

«Πάντα μου άρεσε η Βικτωριανή εποχή, από τότε που ήμουν μικρή», λέει στη Daily Mail. «Ο άνδρας μου μού έκανε δώρο τον πρώτο κορσέ στα 29 γενέθλιά μου και, χωρίς κι εγώ να το περιμένω, τον απόλαυσα!»

Στο βιβλίο της «Victorian Secrets: What a Corset Taught me About the Past, the Present, and Myself», η 33χρονη καταγράφει τη ζωή της αυτά τα τέσσερα χρόνια. Πώς φτιάχνει μόνη της τα ρούχα της, πώς μετακινείται με το ηλικίας 100 ετών ποδήλατό της και πώς μαγειρεύει με τον οδηγό μαγειρικής του 19ου αιώνα.

Μια τυπική ημέρα της περιλαμβάνει να πλένει μόνη της τα ρούχα της «με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, όπως τότε»- να καθαρίζει τα χαλιά με αλάτι, να διαβάζει λογοτεχνία του 19ου αιώνα και περιοδικά όπως την έκδοση του Cosmopolitan του… 1889.

Ον σύζυγός της Gabriel, που ολοκλήρωσε μόλις το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο University of Washingtonμ υποστηρίζει τον βικτωριανό τρόπο ζωής της γυναίκας του.

«Αγαπάμε και οι δύο την ιστορία», λέει η Sarah, «συμμετέχει κι εκείνος και περνάμε πολύ καλά μαζί. Συνέχεια πειραματιζόμαστε για να εμπλουτίζουμε τη ζωή μας».

Σε ό,τι αφορά τον κορσέ, η 33χρονη λέει πως ένα χρόνο μετά η μέση της μίκρυνε από τις 32 στις 22 ίντσες (περίπου 56 εκατοστά), έχει λιγότερες ημικρανίες και η στάση του σώματός της βελτιώθηκε. «Και, ειλικρινά, ο κορσές με ειδοποιεί όταν έχω… χορτάσει. Έτσι ποτέ δεν τρώω περισσότερο από όσος χρειάζομαι», λέει και γελάει.

Ωστόσο η επιλογή της αυτή προκαλεί μεικτές αντιδράσεις. «Κάποιοι είναι θετικοί και ενθουσιάζονται, άλλοι το θεωρούν καταπιεστικό. Αλλά εγώ στέκομαι μόνο στα θετικά, δεν τον θεωρώ περιοριστικό, αντίθετα θα έλεγα πως είναι απελευθερωτικό το να ζω όπως θέλω».

Η Sarah και ο σύζυγός της ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά της Βικτωριανής εποχής. «Τα έπιπλα του 19ου αιώνα είχαν πολλούς καθρέφτες», εξηγεί, «για να αντανακλούν όσο περισσότερο γίνεται το φως, να δημιουργούν την αίσθηση περισσότερου χώρου και να αφήνουν χώρο για το φυσικό φως».

Παρότι το ζευγάρι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών αγαθών «όταν μπορούμε», όπως λένε, καταλαβαίνουν πως αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζουν. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, αν και προσπαθούμε», καταλήγει η Sarah.