Εντολή στο αεροπλανοφόρο George Washington και σε άλλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να κατευθυνθούν προς τις Φιλιππίνες για να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον τυφώνα Χαϊγιάν έδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το George Washington, το οποίο μεταφέρει 5.000 ναύτες και 80 αεροσκάφη, θα αποπλεύσει από το Χονγκ Κονγκ μαζί με τα πλοία συνοδείας του και θα φθάσει ανοικτά της πληγείσας περιοχής των Φιλιππίνων, μέσα σε 48-72 ώρες, όπου κατευθύνονται άλλα δύο πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

«Τα πλοία αυτά και τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που μεταφέρουν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρική φροντίδα και να συμμετάσχουν στην τροφοδοσία, βοηθώντας τις επιχειρήσεις της κυβέρνησης και του στρατού των Φιλιππίνων», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διεξήγαγε ανάλογες επιχειρήσεις στην Ιαπωνία το Μάρτιο του 2011 μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, στη νοτιοανατολική Ασία στις περιοχές που έπληξε το τσουνάμι τον Δεκέμβριο 2004 και στην Αϊτή μετά τον σεισμό του 2010.

Ήδη 180 μέλη του 3ου εκστρατευτικού σώματος των αμερικανικών Πεζοναυτών πραγματοποιούν αναγνωριστική αποστολή στην πληγείσα περιοχή για να καταγράψουν τις ανάγκες, ανακοίνωσε το σώμα των Πεζοναυτών.