Η γέννηση ενός κοριτσιού εν μέσω χιλιάδων νεκρών και ανυπολόγιστων καταστροφών, την ώρα που ο τυφώνας Χαϊγιάν σάρωνε τις Φιλιππίνες, χάρισε μια –σπάνια τις τελευταίες ημέρες- στιγμή ελπίδας και χαράς στους επιζώντες.

Η Βea Joy Sagales γεννήθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης Tacloban, όπου οι αρχές φοβούνται πως χάθηκαν περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι.

Η 21χρονη μητέρα της Emily Ortega αναζητούσε καταφύγιο όταν ο τυφώνας χτύπησε στην πόλη. Κατάφερε να προφυλαχθεί και να φτάσει με ασφάλεια στο αεροδρόμιο όπου στρατιωτικός γιατρός τη βοήθησε να φέρει στον κόσμο την κόρη της.

Αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη γέννηση «σχεδόν θαύμα» ενώ όσοι βρίσκονταν στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την καινούρια ζωή.

Την ώρα που στο αεροδρόμιο η ζωή χάριζε μια αχτίδα ελπίδας, στην υπόλοιπη πόλη οι επιζώντες δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων, με λεηλασίες και κλοπές, για να βρουν φαγητό και νερό.

«Το Tacloban έχει καταστραφεί εντελώς. Κάποιοι έχουν χάσει το μυαλό τους είτε από την πείνα είτε από το σοκ, επειδή έχασαν τις οικογένειές τους», λέει στο Skynews ο δάσκαλος Andrew Pomeda. «Ο κόσμος γίνεται βίαιος. Λεηλατούν και κλέβουν για να βρουν φαγητό. Φοβάμαι πως σε μία εβδομάδα θα σκοτώνουν από την πείνα».

Μία γυναίκα, στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της, περιγράφει με δάκρυα στα μάτια πως έχασε 11 (!) μέλη της οικογένειάς της μέσα στη μήνη του τυφώνα, ανάμεσά τους τις δύο κόρες της. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ, είμαι καταβεβλημένη), λέει.

Οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν πως πολλοί από τους 480.000 ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους δίνουν μάχη απελπισίας για την επιβίωσή τους.

«Όλα χάθηκαν. Από το σπίτι μας έχει μείνει μόνο ο σκελετός, μας τελειώνει το φαγητό και το νερό. Ψάχνουμε φαγητό παντού», λέει η φοιτήτρια Jenny Chu. «Ακόμα και τα φορτηγάκια διανομής λεηλατήθηκαν. Οι άνθρωποι περπατούν σαν ζόμπι και ψάχνουν φαγητό. Μοιάζει σαν σκηνή από ταινία».

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο