Την ύπαρξη στο Μεξικό μυστικών ομαδικών τάφων με πτώματα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τα όργανα και τα οποία πιστεύεται πως ανήκουν σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αποκάλυψε ο βραβευμένος για το ανθρωπιστικό έργο του ιερέας Αλεχάντρο Σολαλίντε.

«Σε ορισμένα μέρη, τα οποία δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τάφοι με πτώματα χωρίς όργανα, είναι σοβαρό», δήλωσε ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μεταναστών της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, διευκρινίζοντας ότι ενημερώθηκε από τις αρχές και εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως πρόκειται για μετανάστες.

Ο ιερέας τιμήθηκε πέρσι από τον Πρόεδρο του Μεξικού Πένια Νιέτο με το Εθνικό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ιερέας Σολαλίντε, ο οποίος ίδρυσε στην Οαξάκα το «Ερμάνος εν ελ Καμίνο» (Αδελφοί στο Δρόμο), ένα κέντρο υποδοχής για τους μετανάστες απ’ όλη τη λατινική Αμερική που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ και περνούν υποχρεωτικά από το Μεξικό, διαβεβαιώνει πως οι μητέρες εξακολουθούν να είναι οι πιο πολλές ανάμεσα στους ανθρώπους που επιχειρούν να φθάσουν λαθραία στις ΗΠΑ, ελπίζοντας να βρουν εκεί καλύτερες συνθήκες ζωής.

«Είναι πρωτοφανές, όλες αυτές οι μητέρες, το 40% των μεταναστών είναι αυτές οι μητέρες με τα παιδιά τους (…) Αυτό με ανησυχεί διότι, αν υπάρχει λαθρεμπόριο παιδιών, φοβάμαι ότι υπάρχει και λαθρεμπόριο οργάνων», δήλωσε.

Στις 22 και 23 Αυγούστου 2010, 72 μετανάστες χωρίς χαρτιά που προέρχονταν από την Ονδούρα, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία και ήθελαν να φθάσουν στις ΗΠΑ, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στο Ταμαουλίπας στο βορειοανατολικό Μεξικό, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Ο φόνος αυτός αποδόθηκε στο καρτέλ ναρκωτικών των Θέτας, που αποτελείται από πρώην στρατιωτικούς των επίλεκτων μεξικανικών δυνάμεων, οι οποίοι πιστεύεται ότι σκότωσαν τους μετανάστες επειδή αρνούνταν να δουλέψουν για τη συμμορία.

Το 2011, επίσης στο Σαν Φερνάντο, 193 πτώματα λαθρομεταναστών είχαν ανακαλυφθεί μέσα σε ομαδικούς τάφους. Το 2012, 49 άλλα εντοπίστηκαν στην Καντερέιτα στο βόρειο Μεξικό.

Κάθε χρόνο, περίπου 140.000 άνθρωποι -οι περισσότεροι από την κεντρική Αμερική- μπαίνουν παράνομα στο Μεξικό για να προσπαθήσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ.