Πρωτόγνωρες και συγκινητικές στιγμές βίωσε η Πηνελόπη Κουκλάκη-Χωμενίδη, η οποία συμμετείχε στον 43ο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης για να ενισχύσει το Hellenic Relief Foundation (Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας», η Πηνελόπη ήταν, αν όχι η μόνη, τουλάχιστον μια από τους ελάχιστους ομογενείς που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο για να εκφράσει την αλληλεγγύη για την Ελλάδα και συγκέντρωσε 3.100 δολάρια. Στον Μαραθώνιο συμμετείχαν 50.740 δρομείς, οι οποίοι διένυσαν 26,2 μίλια.

Η διαδρομή ξεκίνησε από το Στάτεν Αϊλαντ, πέρασε από το Μπρούκλιν, το Κουίνς, το Μπρονξ και κατέληξε στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν και παντού υπήρχαν θεατές οι οποίοι έδιναν στους δρομείς κουράγιο να συνεχίσουν το δρόμο.

Ερωτηθείσα για τις πιο συγκινητικές στιγμές, η κ. Χωμενίδη είπε ότι οι θεατές τους έδιναν κουράγιο και ότι μεγαλύτερος ενθουσιασμός υπήρχε στο Μπρούκλιν και στο Χάρλεμ.

«Άνθρωποι άγνωστοι έρχονταν κοντά, μας έσφιγγαν τα χέρια και μας έκαναν να μην αισθανθούμε την κούραση και την εξάντληση. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μια από τις εθελόντριες που μοίραζαν νερό, μόλις είδε την φανέλα του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης, φώναξε με ανείπωτη χαρά “Θέλεις νερό;” με πλησίασε και με αγκάλιασε όταν έμαθε ότι έτρεχα για έναν ιερό σκοπό, για την συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του ιδρύματος».

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη διότι πέτυχα έναν πολύ σημαντικό στόχο και το πιο σημαντικό δίδαξα στα παιδιά μου ότι για την Ελλάδα αξίζει κάθε θυσία», επεσήμανε η κ. Χωμενίδη, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ερωτηθείσα τι την ώθησε να τρέξει για την Ελλάδα απάντησε: «Επισκέπτομαι συχνά την Κρήτη και άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και στεναχωριέμαι όταν ακούω τους νέους να λένε: “Θέλουμε να φύγουμε από την Ελλάδα, δεν τα καταφέρνουμε πλέον και δεν υπάρχει μέλλον εδώ. Πείτε στον κόσμο ότι δεν είμαστε τεμπέληδες, δουλεύουμε σκληρά και κάνουμε περισσότερες θυσίες από κάθε άλλον λαό”. Αυτό με ώθησε να συμμετάσχω στο Μαραθώνιο και να μεταφέρω σε όλους το μήνυμα ότι ο Έλληνας έχει φιλότιμο, φιλοξενία και δημιουργικό πνεύμα».

«Είμαι ιδιαίτερα τυχερή διότι βρήκα το Hellenic Relief Foundation, ο οποίος είναι ο ενδεδειγμένος οργανισμός, που βοηθά έμπρακτα τους δεινοπαθούντες στην γενέτειρα», κατέληξε η κ. Χωμενίδη.