Οι Γεωργιανοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τον διάδοχο του Μιχαήλ Σαακασβίλι στις προεδρικές εκλογές όπου ο υποψήφιος του αντίπαλου στρατοπέδου, του δισεκατομμυριούχου και πρωθυπουργού Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, θεωρείται ο επικρατέστερος.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 20.00 τοπική ώρα.

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν το τέλος της εποχής Σαακασβίλι που ανέλαβε την εξουσία στο τέλος της “ροζ επανάστασης” το 2003 και ο οποίος δεν είχε πλέον δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ύστερα από δύο διαδοχικές θητείες.

Μετά τις εκλογές αυτές, ο πρόεδρος θα έχει λιγότερες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με μια συνταγματική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, ο υποψήφιος του κινήματος “Γεωργιανό Όνειρο” του Ιβανισβίλι θεωρείται φαβορί στην κούρσα διαδοχής και ακολουθεί ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Νταβίντ Μπακράτζε, υποψήφιος που υποστηρίζει ο Σαακασβίλι.

Όποιος κι αν αναδειχτεί νικητής, ο συνασπισμός του Ιβανισβίλι είναι αυτός που θα συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης.

Ο Ιβανισβίλι δεσμεύτηκε να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές και να ορίσει τον διάδοχό του στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Κανένας πολιτικός δεν αμφισβητεί σήμερα στη Γεωργία την ευρωπαϊκή στροφή που υιοθέτησε ο Σαακασβίλι, ωστόσο αυτός που θα τον διαδεχτεί θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Οι ρωσο-γεωργιανές σχέσεις παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες μετά τον καταστροφικό πόλεμο των πέντε ημερών το 2008, ο οποίος στοίχισε στη Γεωργία την απώλεια της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, δύο φιλορωσικών αποσχισθεισών περιοχών, των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε η Μόσχα.