Όταν η Liz Oldershaw από το Devon της Βρετανίας ξύπνησε ύστερα από κώμα 14 εβδομάδων, εξαιτίας εγκεφαλίτιδας, η οικογένειά της ενθουσιάστηκε για την εξέλιξή της. Μετά την αρχική χαρά φάνηκε πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα για τη 24χρονη και τους δικούς της ανθρώπους: ξυπνώντας από το κώμα η Liz είχε ξεχάσει τη ζωή της, είχε χάσει της αναμνήσεις της αλλά και τη γνώση του πώς περπατάμε, μιλάμε και γράφουμε.

Έπρεπε να τα ξαναμάθει όλα από την αρχή.

Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν, όπως γράφει η Daily Mail, κατάφερε να ανασυνθέσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή της πριν την εγκεφαλίτιδα χάρη στις φωτογραφίες και τα ημερολόγια που με κόπο συνέθεσαν για εκείνη οι φίλοι και η οικογένειά της.

«Όταν κοιτάζω τα λευκώματα που έφτιαξε η μαμά μου και άλλα μέλη της οικογένειάς μου, με πλημμυρίζει η συγκίνηση», λέει η 24χρονη. «Απλά έκλαιγα κάθε φορά που τα ξεφύλλιζα, δεν μπορούσα να πιστέψω πως είχα ζήσει τόσα πράγματα κι εγώ δεν θυμόμουν τίποτα», δηλώνει.

«Δεν ξέρω αν οι αναμνήσεις που έχω τώρα είναι οι πραγματικές αναμνήσεις μου ή αν προέρχονται από τις φωτογραφίες και τις περιγραφές άλλων ανθρώπων, αλλά είμαι τόσο ευγνώμων», προσθέτει. Η μνήμη της είναι, όπως λέει, σαν παζλ που του λείπουν κομμάτια.

Η Liz εμφάνισε την εγκεφαλίτιδα ύστερα από οικογενειακές διακοπές στην Καραϊβική. Έπεσε στο πάτωμα με σπασμούς, από εκεί άρχισαν όλα. «Είναι το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι», αφηγείται η ίδια, «ό,τι μου συνέβη το έμαθα διαβάζοντας το ημερολόγιο που κρατούσε η μητέρα μου».

Όταν ξύπνησε από το κώμα, 14 εβδομάδες αργότερα, τα είχε ξεχάσει όλα.

«Ήταν σαν να έχει ξαναγίνει μωρό και να πρέπει να τα μάθει όλα από την αρχή», λέει η 52χρονη μητέρα της Cathy. «Όταν προσπαθούσε να πει κάτι, άφηνε την πρόταση στη μέση γιατί ξεχνούσε μία λέξη, ακόμα το παθαίνει αυτό. Αλλά η αποφασιστικότητά της να περπατήσει ξανά ήταν απίστευτη και τα κατάφερε πολύ γρήγορα. Ωστόσο ξέρουμε πως ο δρόμος για την πλήρη ανάρρωση είναι μακρύς».