Το να κερδίσει την προσοχή τους δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Όμως τελικά ο βρετανός φωτογράφος Jimmy Nelson τελικά τα κατάφερε.

Τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του ταξιδεύει ανά τον κόσμο, προκειμένου να εντοπίσει και να απαθανατίσει τις 35 πιο απομονωμένες ανθρώπινες κοινότητες στον πλανήτη.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του έγινε βιβλίο με τίτλο «Προτού πεθάνουν» (Before They Pass Away), το οποίο εκτός από καλλιτεχνική, έχει και ιστορική αξία.

Ο Jimmy Nelson έχει ταξιδέψει στις πέντε ηπείρους, από τις ορεινές περιοχές της Μογγολίας, στην Παπούα Νέα Γουινέα και από εκεί στα άγρια τοπία της Αιθιοπίας, γράφει η MailOnline.


Η νομαδική φυλή των Tsaatan στη βόρεια Μογγολία. Εξαρτούν απόλυτα την επιβίωσή τους στους ταράνδους που εκτρέφουν.

Ο ίδιος ελπίζει ότι το βιβλίο του θα μπορέσει να εφιστήσει την προσοχή των ανθρώπων και να τους κάνει να αναγνωρίσουν τη μοναδικότητά τους.


Kazakhs στην κεντρική Ασία. Για πάνω από δύο αιώνες κυνηγούν με τη βοήθεια εκπαιδευμένων αετών.

«Η ουσία της δουλειάς μου είναι αυτή. Να μπορέσουν να πουν “αυτός είμαι” και να καταλάβουν ότι αυτό είναι πολύτιμο. Ο κόσμος αλλάζει και δε μπορούμε να το σταματήσουμε. Εγώ ελπίζω, με τον τρόπο μου, να μπόρεσα να τους μεταφέρω αυτό το μήνυμα. Να τους ενθαρρύνω να μην εγκαταλείψουν αυτό που είναι, γιατί αυτό είναι που τους κάνει τόσο ξεχωριστούς» είπε.


Η νομαδική φυλή των βρίσκεται στην κοιλάδα Omo στη νοτιοδυτική Αιθιοπία.

Κι ενώ οι περισσότερες φυλές είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά την εμφάνισή τους, είχαν και πολλές ομοιότητες.


Οι Dassanech, Banna και Karo ζουν στην κοιλάδα Omo.


(Δυτική Αιθιοπία)

«Από κοινωνική άποψη ήταν το ίδιο» πρόσθεσε. «Όσο περισσότερο απομακρύνεσαι από τον “πολιτισμό”, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι που συναντάς εργάζονται σα μια μονάδα και τόσο μεγαλύτερο σεβασμό έχουν για τις παλαιότερες γενιές και μεταξύ τους. Όσο απομακρύνεσαι, τόσο πιο ευγενικούς ανθρώπους συναντάς».

Όσο για τον επόμενο στόχο του; Αυτός είναι να επιστρέψει σε όλες αυτές τις φυλές και να τους δείξει τη δουλειά του ολοκληρωμένη. Το βιβλίο του.


Οι άνθρωποι της φυλής Huli Wigmen φημίζονται για τις διακοσμητικές περούκες που φτιάχνουν από… τα μαλλιά τους. Υπάρχουν αρκετές φυλές στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Όμως δε θα σταματήσει εκεί. Στη συνέχεια, σκοπεύει να φωτογραφίσει άλλες 35 απομονωμένες φυλές, σε πολιτικά ασταθείς περιοχές του κόσμου, όπου χρειάζεται ειδική άδεια από τις εκάστοτε αρχές για να έχει κανείς πρόσβαση.


Οι Gauchos της Αργεντινής είναι νομάδες ιππείς, που περιπλανώνται στην ύπαιθρο από τις αρχές του 1700. Η ζωή τους έγινε πολύ δύσκολη στη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν εξαιτίας των νόμων που ψηφίστηκαν, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς το εσωτερικό της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του σε αυτό το λινκ.


Mustang: βορειοδυτικό Νεπάλ και Θιβέτ. Οι άνθρωποι του πρώην βασιλείου του Lo, οι Lopa, είναι θιβετιανοί βουδιστές. Είναι βαθιά θρησκευόμενοι και οι τελετουργίες και οι προσευχές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους.


Maori: ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας


Maori: ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας


Ο λαός των Chukchi είναι ένας αρχαίος λαός που ζει στην Αρκτική στη χερσόνησο Chukotka. Υπάρχουν δύο πολιτισμοί: οι νομάδες εκτροφείς ταράνδων (Chauchu) που ζουν στο εσωτερικό της χερσονήσου και εκείνοι που ζουν στο χωριό και ασχολούνται με το κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών (Ankalyn).


Η φυλή των Himba είναι μια αρχαία ημινομαδική φυλή εκτροφέων, που ζει στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Kunene στη βορειοδυτική Ναμίμπια και νοτιοδυτική Ανγκόλα από το 16ο αιώνα.


Τα μέλη της φυλής των Himba τηρούν πιστά, επί πολλές γενεές, τις παραδόσεις τους.


Ladakh: ζουν ψηλά στις ορεινές κοιλάδες των Ημαλαΐων και τις οροσειρές στο βόρειο ινδικό κρατίδιο του Jammu και του Kashmir.


Οι νομάδες Maasai της ανατολικής Αφρικής ζουν στη νότια Κένυα και στη βόρεια Τανζανία. Εκτρέφουν βοοειδή και ζουν αποκλειστικά από αυτά: τρώνε το κρέας, πίνουν το γάλα και σε ορισμένες περιπτώσεις και το αίμα τους.


Η περιουσία ενός μέλους της φυλής των Maasai μετράται από τον αριθμό των βοοειδών που κατέχει και το πόσα παιδιά έχει αποκτήσει. Οι άντρες μπορούν να έχουν όσες γυναίκες μπορούν να θρέψουν και να υποστηρίξουν. Κάθε μία είναι υπεύθυνη για να χτίσει το δικό της σπιτικό για την ίδια και τα παιδιά της. Ανάμεσα στις συζύγους υπάρχει ιεραρχία, με την πρώτη να έχει τη μεγαλύτερη αξία και εξουσία.


Η φυλή των Ni-Vanuatu ζει στη Δημοκρατία του Vanuatu, μια συστάδα 83 νησιών στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό (Νέες Εβρίδες).


Οι φυλές των Dani και Yali κατοικούν στην κοιλάδα Baliem στην ορεινή περιοχή Jayawijaya στην Παπούα της Ινδονησίας, σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 1.600 μέτρων.


Η φυλή Drokpa μετρά 2.500 μέλη, τα οποία ζουν σε τρία μικρά χωριά στην κοιλάδα Dha-Hanu στην περιοχή των Ladakh (στο Jammu και το Kashmir), ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.


Οι Huaorani πιστεύουν ότι είναι η πιο γενναία φυλή του Αμαζονίου. Αριθμούν 2.000 μέλη, όμως η περιοχή τους απειλείται από την παράνομη υλοτομία και τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου.