Ολοένα και περισσότερα πτώματα ξεβράζει η θάλασσα στη Λαμπεντούζα, μετά το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 231 πρόσφυγες από την Ερυθραία και τη Σομαλία.

Οι φωτογραφίες από τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Ιταλίας σοκάρουν. Παρατεταγμένα στη σειρά τα φέρετρα αποτυπώνουν την αίσθηση του θανάτου που έχει βυθίσει στο πένθος τους Ιταλούς. Ακόμη μεγαλύτερος ο πόνος για τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους και τα αποχαιρετούν μέσα από τα λευκά φέρετρα.

Εν τω μεταξύ οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τον Τυνήσιο Μοενσαλέμ Χάλεντ, τον άνδρα ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες φέρεται ότι είναι ο καπετάνιος του πλοίου.

Ο Χάλεντ βρισκόταν στο κέντρο προσωρινής κράτησης μεταναστών του νησιού και «υποδυόταν», σύμφωνα με τις αρχές, τον πρόσφυγα. Στον Τυνήσιο κυβερνήτη απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας κατά συρροή, της πρόκλησης ναυαγίου και της συνέργειας σε λαθρομετανάστευση.

Οι ιταλοί αστυνομικοί και καραμπινιέροι προσπαθούν να εντοπίσουν έναν βοηθό του, επίσης από την Τυνησία, που φέρεται να έχει αναμιχθεί κι αυτός με τους υπόλοιπους πρόσφυγες στο εσωτερικό του κέντρου προσωρινής κράτησης.

Ο Τυνήσιος καπετάνιος, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ήταν μέλος μιας λιβυκής οργάνωσης που ενέχεται στην μεταφορά μεταναστών από τις ακτές της βορείου Αφρικής προς την Ιταλία.