Την έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή αυστηρότερων νόμων για την αντιμετώπιση και ανάσχεση του ρεύματος εργατικής μετανάστευσης από τις χώρες του Νότου και από τα Βαλκάνια ζητούν Ολλανδοί, Βρετανοί και Σουηδοί ευρωβουλευτές.

Συγκεκριμένα, το θέμα ανέκυψε σε σύσκεψη της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και συζητήθηκε από το Κολέγιο Επιτρόπων με αφορμή την αυξανόμενη ανεργία των νέων στις χώρες του Νότου που μαστίζονται από την οικονομική κρίση. Ολλανδοί και Βρετανοί, με τη στήριξη της Σουηδίας, φέρονται να απαιτούν να μπει πλαφόν στον αριθμό των εργαζομένων που μετακινούνται από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία με σκοπό την εύρεση εργασίας σε κάποιο από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, προκαλεί ανησυχία, αφού θα δημιουργήσει ένα κλίμα αμφισβήτησης αναφορικά με την αλληλεγγύη της Ε.Ε. απέναντι στα αδύναμα κράτη-μέλη. Επιπλέον, εάν τελικά τεθεί σε ισχύ σχετική νομοθεσία θα οδηγήσει σε ένα νέο αδιέξοδο και μία πρωτοφανή ασφυξία τους νέους που επιθυμούν να αναζητήσουν την τύχη τους σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος μιλώντας στη βρετανική Sunday Mirror, υποστήριξε ότι «κάθε επιχείρηση που θέλει να προσλάβει έναν εργαζόμενο θα πρέπει επίσης να παρέχει εκπαίδευση σε κάποιον από την τοπική κοινωνία στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση».

Πάντως, τα σχέδια του Βρετανού φαίνεται προς το παρόν να μπαίνουν στον «πάγο», αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. οι πολίτες των κρατών-μελών μετακινούνται ελεύθερα εντός των ορίων της Ε.Ε. είτε για τουρισμό, είτε ακόμη για αναζήτηση εργασίας χρησιμοποιώντας μόνο την ταυτότητά τους.