Σε μια εποχή που όλοι μιλούν για την παραγωγικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ο Mason Curry συγκέντρωσε στο βιβλίο του «Daily Rituals: How Artists Work» κάποιες συμβουλές από μερικές σημαίνουσες προσωπικότητες της ιστορίας.

1. Όπως και πολλοί από ο εμάς, ο Μπετόβεν ξεκινούσε πάντα την ημέρα του φτιάχνοντας καφέ. Εκείνος μάλιστα επέμενε να χρησιμοποιεί 60 κόκκους καφέ σε κάθε κούπα.

2. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έπεφτε νωρίς για ύπνο και ξυπνούσε επίσης νωρίς. Ξεκινούσε την ημέρα του με διάβασμα και γράψιμο για περίπου μία ώρα. Μετά έβαζε τα ρούχα του και ξεκινούσε τη δουλειά.

3. Πολλοί διάσημοι συγγραφείς και καλλιτέχνες φρόντιζαν να τρώνε καλά στο πρωινό. Ο Βίκτωρ Ουγκώ έτρωγε τα αυγά του ωμά.

4. Πριν ο Φρόιντ πάει στο γραφείο του δεχόταν στο σπίτι του τον κουρέα του για να του περιποιηθεί το μούσι.

5. Η Αγκάθα Κρίστι δεν είχε δικό της γραφείο. Έγραψε όλα της τα έργα… όπου έβρισκε να καθίσει.

6. Ο Έρνεστ Χέμινγουέι έγραφε όρθιος.

7. Ο Τόμας Γουλφ έγραφε επίσης όρθιος, ενώ χρησιμοποιούσε ως γραφείο το πάνω μέρος του ψυγείου του. Είχε ύψος πάνω από 1,95 μ.

8. Ο Τρούμαν Καπότε είχε πει στο «The Paris Review»: «Δε μπορώ να σκεφτώ αν δεν είμαι ξαπλωμένος». Το ίδιο και ο Προυστ.

9. Όταν ο συνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκι μπλόκαρε, στεκόταν ανάποδα επάνω στο κεφάλι του για να «καθαρίσει» το μυαλό του.

10.
Ο Γούντι Άλλεν κάνει συχνά μέσα στην ημέρα ντουζ, όταν θέλει να «ξυπνήσει πνευματικά».

11. Ο γερμανός ποιητής Φρίντριχ Σίλερ επέμενε ότι η μυρωδιά από τα μήλα που σάπιζαν στο συρτάρι του γραφείου του τόνωναν τη δημιουργικότητά του.

12. Ο Στίβεν Κινγκ γράφει κάθε μέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσπαθώντας να φτάσει το στόχο των 2.000 λέξεων τη μέρα. Συνήθως τού παίρνει πέντε ώρες.

13. Μετά το φαγητό ο Μαρκ Τουέιν διάβαζε ό,τι είχε γράψει μέσα στην ημέρα δυνατά στην οικογένειά του, για να δει τις αντιδράσεις τους.

14. Όσο η Αν Ράις έγραφε το «Συνέντευξη με ένα βρυκόλακα» φρόντιζε να κοιμάτα όλη την ημέρα και να δουλεύει όλη τη νύχτα. Τής άρεσε να ακολουθεί αυτό το πρόγραμμα για να μην τής αποσπάται η προσοχή.

15. Ο συγγραφέας Τζέρζι Κοζίνσκι (Jerzy Kosinski) κοιμόταν μεν οκτώ ώρες την ημέρα, όμως όχι μαζεμένες. Ξυπνούσε στις 8 το πρωί και κοιμόταν άλλες τέσσερις ώρες το απόγευμα. Ξυπνούσε και συνέχιζε να δουλεύει και κοιμόταν άλλες τέσσερις ώρες πριν αρχίσει το πρόγραμμα από την αρχή την επόμενη ημέρα.