Πέθανε την Κυριακή στο σπίτι της στην Ελβετία η γνωστή αυστραλιανή σοπράνο Τζόαν Σάδερλαντ σε ηλικία 83 ετών μετά από πολύχρονη ασθένεια.

Η Τζόαν Σάδερλαντ ήταν μια από τις μεγαλύτερες σοπράνο του 20ου αιώνα και μαζί με την Μαρία Κάλλας αποτελούσαν τις σημαντικότερες παρουσίες στην όπερα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν.

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1926 και μέχρι τα 19 της εκπαιδεύτηκε στο πιάνο και την φωνητική από την μητέρα της και μετά παρακολούθησε μαθήματα στο Ωδείο του Σίδνεϊ και στη συνέχεια στο Λονδίνο στο Royal College of Music.

Το πρώτο μεγάλο κονσέρτο της το έδωσε το 1947 στην Αυστραλία και συνέχεια έκανε πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελβετία όπου εμφανίστηκε επανειλημμένα με τον Πλάσιντο Ντομίνγκο και την Μαρία Κάλλας.

Στη δεκαετία του 90 παρουσίασε σοβαρά προβλήματα αρθρίτιδας και άρχισε να μειώνει δραστικά τις εμφανίσεις της φοβούμενη ότι η ασθένεια επηρέαζε και τη φωνή της.

Η τελευταία εμφάνισή της έγινε στο Κόβεν Γκάρντεν στα τέλη του 1990 όπου τραγούδησε την παραμονή του νέου έτους μαζί με τον Λουτσιάνο Παβαρότι και την Μέριλιν Χόρν.

Η Τζόαν Σάδερλαντ είχε τιμηθεί δύο φορές στη Βρετανία με το βραβείο της Λαίδης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1979 και του Τάγματος της Τιμής το 1991.