Στους δρόμους βγήκαν τουλάχιστον 50.000 εργάτες της βιομηχανίας ενδυμάτων στη Ντάκα του Μπαγκλαντές στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διαδήλωση, με αίτημα την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο κατώτατος μισθός στο Μπαγκλαντές είχε οριστεί το 2010 στα 3.000 τάκα (περίπου 28 ευρώ) το μήνα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν το ποσό αυτό να αυξηθεί στα 8.000 τάκα (περίπου 76 ευρώ), σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Οι πλάτες μας είναι στραμμένες στον τοίχο, οπότε δεν έχουμε καμία εναλλακτική εκτός από το να υψώσουμε σθεναρά τη φωνή μας», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές. «Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να εισακουστεί το αίτημά μας», είπε.

Νωρίτερα, τουλάχιστον 300 εργοστάσια αναγκάστηκαν να κλείσουν αφού οι εργάτες τους απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί σε βιομηχανική ζώνη, προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, αυτή τη φορά είναι αμφίβολο εάν θα αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός, καθώς οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων είναι ενάντια στην αύξηση, αφού ισχυρίζονται πως δεν αντέχουν οικονομικά να ανεβάσουν τις τιμές των ενδυμάτων που αποστέλλουν κυρίως στις δυτικές χώρες. Όπως λένε οι αγοραστές έχουν συνηθίσει να αγοράζουν ρούχα σε χαμηλότερες τιμές.

Το 60% των εξαγωγών ενδυμάτων από το Μπαγκλαντές έχουν προορισμό την Ευρώπη.