Αυξάνονται μετά τα αποτελέσματα τις Βαυαρίας οι αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να διατηρήσει τον κυβερνητικό της συνασπισμό η Άγκελα Μέρκελ, μετά τις εθνικές εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αμφιβολίες εντείνονται λόγω της αδυναμίας των Φιλελευθέρων εταίρων της, του Φίλιπ Ρέσλερ, να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 5% που θα του επιτρέψει την είσοδο στη Βουλή, αλλά και της ανόδου του κόμματος που αντιτίθεται στο ευρώ, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Αν τελικά οι Φιλελεύθεροι δεν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, ακόμη και αν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ καταφέρουν να αυξήσουν το ποσοστό τους, πιθανότατα δε θα είναι αρκετό για να κυβερνήσουν και σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να συμμαχήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ.

Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το πιθανότερο είναι η Άγκελα Μέρκελ να παραμείνει Καγκελάριος και για τρίτη θητεία, ωστόσο θα χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις στην πολιτική της για να έχει τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σημαντικότερη παράμετρος στις εκλογές της Κυριακής είναι το ποσοστό που θα πάρουν οι Φιλελεύθεροι.

Γεγονός είναι ότι οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών τους δίνουβν ποσοστά από 5% έως 6% που επιτρέπουν την είσοδό τους στη Βουλή.