Το Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο ανοίγει τις πύλες του για να φιλοξενήσει την ατομική έκθεση της Καλλιόπης Λεμού, στο πλαίσιο του προγράμματος παράλληλων εκδηλώσεων της 13ης Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχολείο το οποίο παραμένει κλειστό από το 1988 λόγω έλλειψης μαθητριών, θα ανοίξει στο κοινό με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης της κ. Λεμού στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση, με τίτλο «I Am I Between Worlds and Between Shadows», πραγματεύεται την κακομεταχείριση και κακοποίηση των γυναικών και το λάβωμα της αξιοπρέπειάς τους.

Πρόκειται για μια γλυπτική και ηχητική εγκατάσταση, την οποία επιμελήθηκε η Μπέραλ Μάντρα και παρουσιάζει η Κουάντ Γκάλερι.

Στα υπό έκθεση έργα επισημαίνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η προσπάθεια των γυναικών να τη διατηρήσουν, μέσα από επτά υποβλητικά γλυπτά και μια ηχητική εγκατάσταση που περιλαμβάνει μαθητικές φωνές, τραγούδια παιδιών και παραμύθια, ζωντανεύοντας τους εγκαταλελειμμένους χώρους του σχολείου.

Η Καλλιόπη Λεμού είναι γλύπτρια και δημιουργός εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας. Την τελευταία δεκαετία έχει εκθέσει στην Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες. Έργα της εκτίθενται μόνιμα στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Πόλης, καθώς και στο Τσανάκκαλε. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Νοεμβρίου 2013.

Να σημειωθεί ότι και άλλα ομογενειακά σχολεία που είναι πλέον ανενεργά, όπως το Δημοτικό του Φερίκιοϊ το 2009 και η Σχολή Γαλατά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ως εικαστικοί χώροι με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική αποδοχή από το κοινό.