Φως στη ζωή στη Σοβιετική Ένωση λίγο πριν το τέλος της εποχής του Στάλιν ρίχνουν οι φωτογραφίες που ακολουθούν, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Soviet Union και διανεμήθηκαν έτσι στην Ευρώπη και την Αμερική.

«Στις σελίδες του περιοδικού υπάρχουν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του πρώιμου φωτομοντάζ στην υπηρεσία της προπαγάνδας», όπως σημειώνει η Daily Mail.

Με κυκλοφορία στα Ρώσικα, τα Γαλλικά, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά και από το 1938 και τα Ισπανικά, το περιοδικό πληροφορούσε τους αναγνώστες εκτός Σοβιετικής Ένωσης για τις γιγάντιες κατασκευαστικές εργασίες που γίνονταν εκεί, σκιαγραφώντας την ανάδυση της ηγέτιδας βιομηχανικής δύναμης.

Στόχος του περιοδικού ήταν, όπως έγραφε, «να αντανακλά στη φωτογραφία τη συνολική έκταση και ποικιλία των κατασκευαστικών εργασιών που εκτελούνται στην ΕΣΣΔ».

Εστιάζοντας σε ένα θέμα ή μία πρωτοβουλία σε κάθε τεύχος, οι συνεργαζόμενοι ειδικοί κατέγραφαν τις ηρωικές προσπάθειες των πολιτών να ικανοποιήσουν τους στόχους που έθετε ο Στάλιν για τη μεταμόρφωση της χώρας σε μία ανεπτυγμένη και παραγωγική παγκόσμια δύναμη.

Τα πρώτα τεύχη επικεντρώνονταν σε μεγάλα κρατικά προγράμματα, ειδικά αυτά που σχετίζονταν με την εκβιομηχάνιση.

Στη συνέχεια όμως το πεδίο διευρύνθηκε και περιέλαβε διάφορες περιοχές, κατασκευές κτηρίων, οδικούς άξονες και θέματα της καθημερινής ζωής.

Ωστόσο η πραγματικότητα πίσω από το Σιδηρούν παραπέτασμα ήταν πολύ διαφορετική από την εξωραϊσμένη εικόνα που πρόβαλε ο Στάλιν, γράφει η Daily Mail.

Εκτιμάται πως ο ίδιος ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 20 εκατ. Ρώσων λόγω εκκαθαρίσεων, λιμού, στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας. Πιστεύεται πως 14,5 εκατ. Ρώσοι πέθαναν από την πείνα και 9,5 εκατ. εκτελέστηκαν εν ψυχρώ επειδή αντιτάχθηκαν στη σταλινική πολιτική. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν πως μπορεί ο Στάλιν να ευθύνεται συνολικά για πάνω από 60 εκατομμύρια θανάτους. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τη ζημιά που προκάλεσε στο λαό του, καταλήγει η Daily Mail.

Ο Στάλιν πέθανε στο κρεβάτι του στο σπίτι του κοντά στη Μόσχα στις 5 Μαρτίου 1953, σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό.

Δείτε τις φωτογραφίες