Ύστατη προσπάθεια να κερδίσει ψηφοφόρους έκανε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, ο οποίος υποσχέθηκε φορολογικές ελαφρύνσεις και νέα προγράμματα εκπαίδευσης.

Ο Ραντ, ο οποίος είναι ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας στην Αυστραλία τις τελευταίες δεκαετίες, μιλώντας στην πολιτεία του Κουίνσλαντ, προσπάθησε με το σύνθημα «νέος τρόπος», να αξιοποιήσει προεκλογικά την ανησυχία στις τάξεις των ψηφοφόρων, για τις υπεσχημένες περικοπές δαπανών από την πλευρά της συντηρητικής αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας ότι αυτό θα πλήξει την απασχόληση και την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας.

Μια δημοσκόπηση της Galaxy για λογαριασμό εφημερίδων που ανήκουν στο μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούμπερτ Μέρντοχ δίνει στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ προβάδισμα 53% έναντι 47% των εργατικών, διαφορά η οποία αν παραμείνει παρέχει πειστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους συντηρητικούς.

Κατά του Ραντ τάχθηκαν και πολλές μεγάλες εφημερίδες το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, κάνοντας έκκληση για μια κυβερνητική αλλαγή. Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα του Σίδνεϊ, Σαν-Χέραλντ επέκρινε δε τον κ. Ραντ χαρακτηρίζοντάς τον «αρνητικό και ασύνδετο» αλλά «το χειρότερο απ ‘όλα, βαρετό» .

Η εμφανής δυσφορία από την πλειοψηφία των 14 εκατομμυρίων αυστραλών ψηφοφόρων, για τους οποίους η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική , έρχεται παρά το γεγονός ότι η χώρα διανύει το 22ο έτος αδιάκοπης ανάπτυξης και με ποσοστά ανεργίας πολύ χαμηλά στο 5,7%.

Ο Ραντ ανατράπηκε το 2010 από την Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Αυστραλίας αλλά επανέκαμψε πρόσφατα λαμβάνοντας και πάλι τη θέση της Γκίλαρντ μετά από εσωκομματικές διαμάχες.