Η Τουρκία έστειλε στη μεθόριό της με τη Συρία εργαζόμενους στους τομείς αρωγής ειδικά εκπαιδευμένους για να εντοπίζουν και να βοηθούν στην απολύμανση των θυμάτων των χημικών όπλων, μετά την επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού που οδήγησε, σύμφωνα με τη Δύση και τη συριακή αντιπολίτευση, στο θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

«Έχουμε αυξήσει σημαντικά τα μέτρα που λαμβάνουμε από την περασμένη εβδομάδα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι ειδικά για την περίπτωση επίθεσης με χημικά», δήλωσε ο Μουσταφά Αϊντογντού, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Επειγόντων Περιστατικών (AFAD).

«Έχουμε ειδικούς που μπορούν να χειριστούν την περίπτωση χημικών επιθέσεων και τους έχουμε αναπτύξει σχεδόν όλους στο Κιλίς, το Χατάι και τη Σανλιούρφα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις τουρκικές μεθοριακές πόλεις που φιλοξενούν δεκάδες καταυλισμούς Σύρων προσφύγων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Τουρκία, τα σύνορα της οποίας με τη Συρία εκτείνονται σε μήκος 900 χιλιομέτρων, έχει υποδεχτεί μισό εκατομμύριο πρόσφυγες τα τελευταία δυόμισι χρόνια και προετοιμάζεται για μια νέα εισροή προσφύγων στην περίπτωση επέμβασης της Δύσης στη χώρα αυτή.

Ο Αϊντογντού είπε ότι ορισμένοι από τους πρόσφυγες που πέρασαν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες από το Τζιλβέγκεζου, τη μεθοριακή διάβαση που βρίσκεται πιο κοντά στο Χαλέπι, έφεραν εγκαύματα και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την πιθανότητα να έχουν εκτεθεί σε χημικές ουσίες.

Η συριακή αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι την Δευτέρα οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έριξαν βόμβες φωσφόρου και ναπάλμ στους αμάχους, σε αγροτικές περιοχές γύρω από το Χαλέπι. «Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε εάν τα εγκαύματα οφείλονται σε επίθεση με χημικά. Ακούσαμε για τις βόμβες φωσφόρου αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι άνθρωποι που δέχτηκαν τέτοια επίθεση έχουν φτάσει στην Τουρκία», σημείωσε ο Αϊντογντού.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα, περίπου 200.000 διαμένουν σε καταυλισμούς ενώ οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε σπίτια, στις μεθοριακές πόλεις. Πρόσθεσε ότι κατασκευάζεται ήδη ένας νέος καταυλισμός. “Μπορούμε να φιλοξενήσουμε άλλους 20.000 ανθρώπους στον καταυλισμό του Βιρανσεχίρ, κοντά στα σύνορα. Δεν υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας μέχρι στιγμής”, κατέληξε.