Στο Πακιστάν έφτασε σήμερα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στο τι θα συμβεί όταν οι περισσότερες ξένες δυνάμεις αποχωρήσουν από τη χώρα του το 2014 και εάν ή όχι οι αφγανοί Ταλιμπάν, που είχαν την εξουσία από το 1996 έως το 2001, θα έχουν κάποιο ρόλο.

Το Πακιστάν θεωρείται ότι έχει καθοριστικό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την ισλαμιστική οργάνωση, της οποίας τα προπύργια βρίσκονται στην ορεινή μεθόριο με τις γειτονικές χώρες.

Ο Καρζάι έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από το Πακιστάν την απελευθέρωση φυλακισμένων στελεχών των Ταλιμπάν για να περιέλθουν στη δικαιοδοσία των αφγανικών αρχών.

Μέχρι σήμερα οι Ταλιμπάν αρνούνται να διαπραγματευτούν με την αφγανική κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν ότι είναι μαριονέτα των ΗΠΑ. Το Αφγανιστάν κατηγορεί συχνά τις πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι μέλη τους παρέχουν υποστήριξη στους αφγανούς Ταλιμπάν.

Ο πρόεδρος του ανώτατου ειρηνευτικού συμβουλίου, του αρμόδιου οργάνου που συγκρότησε ο Καρζάι το 2010 για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, συνοδεύει τον Καρζάι στο ταξίδι αυτό.

Ο αφγανός πρόεδρος έχει πραγματοποιήσει 19 ταξίδια στο Πακιστάν, αλλά σε αυτό τού δίδεται η πρώτη ευκαιρία να συναντήσει τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ μετά την νίκη του κόμματός του στις εκλογές του Μαΐου.

«Η επίσκεψη του προέδρου Καρζάι θα επικεντρωθεί στην προώθηση των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν», ανακοίνωσε την Κυριακή το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.