Στους 17 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στην επαρχία Φαγιούμ της Αιγύπτου, νοτίως του Καΐρου, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, έπειτα από μάχες σε αστυνομικά τμήματα ανάμεσα σε οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Οπαδοί του Μόρσι επιτέθηκαν σε τουλάχιστον δύο αστυνομικά τμήματα στο Φαγιούμ και πυρπόλησαν οχήματα έξω από το ένα απ’ αυτά, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης έξω από τα γραφεία του κυβερνήτη της επαρχίας.
Στο μεταξύ, από αξιωματούχους έγινε γνωστό πως οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν το στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Ελ-Μπελτάγκι.
Ο ελ-Μπελτάγκι συνελήφθη κοντά στον καταυλισμό διαμαρτυρίας Ραμπάα αλ-Ανταουίγια στο Κάιρο μετά την επιδρομή που πραγματοποίησαν εκεί οι δυνάμεις ασφαλείας, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.
Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η «σφαγή» στην Αίγυπτο, λέγοντας πως η διεθνής σιωπή άνοιξε το δρόμο για την άσκηση της βίαιης καταστολής από τις αιγυπτιακές αρχές.
«Η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος πρέπει να δράσει αμέσως για να σταματήσει αυτή η σφαγή», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.
Η Τεχεράνη καταδίκασε επίσης τη σφαγή που εκτιμά πως εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο, με ανακοίνωσή της η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το πρακτορείο FARS.
«Το Ιράν παρακολουθεί από κοντά τα πικρά γεγονότα της Αιγύπτου, κατακρίνει τις βίαιες ενέργειες, καταδικάζει τη σφαγή του πληθυσμού και προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η προσέγγιση αυτή ενισχύει την πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου στη μεγάλη ισλαμική χώρα της Αιγύπτου», υπογραμμίζει το υπουργείο, το οποίο καλεί όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση ενθαρρύνοντας «τον εθνικό διάλογο και τη δημοκρατική διαδικασία για να μπει τέλος στην κρίση».
Το Ιράν και η Αίγυπτος δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια εξαιτίας της ειρηνευτικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δεν επέτρεψε την αποκατάσταση των σχέσεων αυτών.
Το Κατάρ, βασικός υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατήγγειλε επίσης έντονα την επέμβαση της αιγυπτιακής αστυνομίας εναντίον των οπαδών του Μόρσι.
«Το Κατάρ καταγγέλλει κατηγορηματικά τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών (…) που στοίχισε τη ζωή σε αριθμό άοπλων αθώων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.
Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ καταδίκασε επίσης σήμερα τα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο εκτιμώντας πως «η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς».
«Καταδικάζω τους σκοτωμούς και τη βία στην Αίγυπτο. Η κύρια ευθύνη ανήκει στις δυνάμεις του καθεστώτος. Εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθεί μια πολιτική διαδικασία», έγραψε ο Μπιλτ στο Twitter.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση με άκρα ανησυχία. Είναι ολοένα και πιο φανερό πως το πάνω χέρι το έχουν οι δυνάμεις αυτών που θέλουν να φτάσουν στα άκρα», πρόσθεσε ακόμη ο σουηδός υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό SR.
«Η μόνη λύση είναι οι παρατάξεις να κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω για να απομακρυνθούν από τον γκρεμό και να αρχίσουν το διάλογο», τόνισε.
Στο Λονδίνο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη χρήση βίας για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις των οπαδών του Μόρσι και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με αυτοσυγκράτηση. «Καταδικάζω τη χρήση βίας για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις και καλώ τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με αυτοσυγκράτηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος δηλώνει «βαθιά ανήσυχος από την κλιμάκωση της βίας στην Αίγυπτο».