Το λεγόμενο «έμπλαστρο» της γλώσσας δοκίμασαν δύο γυναίκες από τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η 20χρονη Marlene Beltran και η 27χρονη Lysander Lanuza παραδέχθηκαν πως δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να ελέγξουν την επιθυμία τους για φαγητό και κατέφυγαν στο έμπλαστρο.

Παρά τον πόνο και τη δυσφορία που ακολούθησαν την τοποθέτησή του, οι δύο γυναίκες εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα καθώς η μία έχασε 10,5 κιλά και η άλλη 8 κιλά μέσα σε τριάντα μέρες.

Η μέθοδος πρωτοεφαρμόστηκε το 2009 από τον πλαστικό χειρουργό του Beverly Hills Nikolas Chugay. Το έμπλαστρο τοποθετείται στη γλώσσα με μία διαδικασία που κοστίζει 2.000 δολάρια και διαρκεί δέκα λεπτά.

Τα ράμματα κάνουν τη μάσηση της τροφής τόσο επώδυνη που οι άνθρωποι που έχουν το έμπλαστρο εξαναγκάζονται σε μία δίαιτα 800 θερμίδων, μόνο με υγρές τροφές, την οποία έχει διαμορφώσει ο Dr Chugay.

Η Lysander, που ζύγιζε 90 κιλά πριν την επέμβαση, είχε ως κίνητρο ένα ταξίδι στη Χαβάη που είχε προγραμματίσει για ένα μήνα μετά. Λίγο μετά την επέμβαση γελούσε με το ότι δεν ένιωθε καθόλου τη γλώσσα της, ωστόσο όταν πέρασε η επίδραση του αναισθητικού της ήταν αδύνατο να φάει οτιδήποτε.

Η Marlene ξεκίνησε με βάρος 90 κιλών αντιστάθηκε στην επιθυμία της για fast food αλλά γίνεται δύστροπη όταν η οικογένεια κάθεται στο τραπέζι για φαγητό και αναγκάζεται να καθίσει σε άλλο δωμάτιο.

Αυτές είναι κάποιες από τις παράπλευρες συνέπειες της αμφιλεγόμενης μεθόδου, η οποία δεν έχει ακόμα πάρει την έγκριση του FDA, σημειώνει η Daily Mail.

Σύμφωνα με μελέτη του γιου και συνεταίρου του Dr Chugay, οι άνθρωποι που επιλέγουν το έμπλαστρο γλώσσας χάνουν 8 κιλά σε τριάντα μέρες και δεν τα ξαναπαίρνουν κατά μέσο όρο για οκτώ μήνες.

Ωστόσο η Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει την έρευνα καθώς θεωρείται πως δεν παρέχει επαρκή στοιχεία.

Ο Dr Robert Huizenga δήλωσε, μιλώντας στην ιστοσελίδα του ABC, πως δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ειδικά μακροπρόθεσμα.

«Είναι μία πολύ πρωτόγονη προσέγγιση», ανέφερε. «Μπορείς να προσλάβεις και κάποιον να σε απειλεί με ένα όπλο στον κρόταφο κάθε φορά που θέλεις να φας».

Πάντως η Marlene και η Lysander είδαν με χαρά τη ζυγαριά να δείχνει πιο χαμηλά. «Με προσέχουν πιο πολύ τα αγόρια κι αυτό είναι ωραίο», λέει η Marlene την 22η ημέρα. «Είναι μία προσοχή που δεν έχω συνηθίσει».
Τριάντα μέρες μετά την επέμβαση τοποθέτησης, οι δύο γυναίκες υποβάλλονται σε νέα επέμβαση για την αφαίρεση του έμπλαστρου και ζυγίζονται για να δουν τα αποτελέσματα.

«Είμαι ενθουσιασμένη», λέει η Marlene καθώς κοιτάζεται στον καθρέφτη και για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια φορά το στενό της τζην…