Η βία κατά των παιδιών συχνά είναι αόρατη, σιωπηλή και σπάνια καταγγέλλεται, δήλωσε σήμερα η UNICEF ανακοινώνοντας μια πρωτοβουλία που προτρέπει τους απλούς πολίτες, τους νομοθέτες και τις κυβερνήσεις να μιλήσουν πιο δυναμικά για την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών.

Η πρωτοβουλία βασίζεται στην αυξανόμενη δημόσια οργή που ξέσπασε μετά από φρικτές επιθέσεις κατά παιδιών, όπως η δολοφονική επίθεση εναντίον της 14χρονης Malala Yousafzai τον περασμένο Οκτώβριο στο Πακιστάν, η θανάσιμη επίθεση σε 26 μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Newtown του Connecticut το Δεκέμβριο και οι ομαδικοί βιασμοί κοριτσιών στην Ινδία και τη Νότια Αφρική φέτος.

«Σε κάθε χώρα, σε κάθε πολιτισμό, υπάρχει βία κατά των παιδιών», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Όποτε και όπου τα παιδιά πλήττονται, η οργή και ο θυμός μας, πρέπει να φαίνονται και να ακούγονται. Πρέπει να κάνουμε το αόρατο ορατό».

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα με το οποίο εγκαινιάζει η UNICEF την πρωτοβουλία «Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών».

Η πρωτοβουλία καλεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν τη βία κατά των παιδιών, να συμμετάσχουν σε παγκόσμια, εθνικά ή τοπικά κινήματα για τον τερματισμό της και να φέρουν νέες ιδέες για συλλογική δράση με αυτό το στόχο. Έχουμε τη δύναμη για την καταπολέμηση της βίας τώρα, διακηρύσσει η UNICEF, καθώς η οργάνωση υψώνει τη φωνή της σε όλο τον κόσμο για να ενισχύσει τις πολλές προσπάθειες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Η πρωτοβουλία παρουσιάζεται με ένα δυνατό τηλεοπτικό σποτ με αφηγητή τον Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της UNICEF Liam Neeson, που οδηγεί τον θεατή μέσα από μια σειρά σκηνές αόρατης βίας. «Επειδή δε μπορείτε να δείτε τη βία κατά των παιδιών δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί,» λέει ο Neeson. «Κάντε το αόρατο ορατό. Βοηθήστε μας να κάνουμε τη βία κατά των παιδιών να εξαφανιστεί. Ελάτε μαζί μας. Μιλήστε».

Η ανάγκη να αναληφθεί επειγόντως συλλογική δράση υπογραμμίζεται επίσης από τα περιορισμένα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, τα οποία τονίζουν την κλίμακα και την έκταση της βίας. Για παράδειγμα, περίπου 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια κάτω των 18 ετών έχουν υποστεί σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας (trafficking) κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του 2005.

Η βία δεν προκαλεί μόνο σωματικά τραύματα, αλλά σημαδεύει επίσης βαθιά την ψυχή των παιδιών. Επηρεάζει τη σωματική και ψυχική τους υγεία, θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά τους να μαθαίνουν και να κοινωνικοποιηθούν και υπονομεύει την ανάπτυξη τους.

Η εκστρατεία ενάντια στη βία κατά των παιδιών θα ξεδιπλωθεί και στην Ελλάδα με πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει στο επόμενο διάστημα η UNICEF Ελλάδος, με σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων μέσα και έξω από το σχολείο και την προώθηση μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου της βίας κατά των παιδιών στη χώρα μας.

Η προστασία των παιδιών βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής της UNICEF. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ ορίζει ότι κάθε παιδί οπουδήποτε και να ζει έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από κάθε μορφή βίας.