Οι υποψήφιοι που κάνουν αίτηση για την εισαγωγή στο ΜΒΑ (Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) του πανεπιστημίου YALE θα πρέπει να υπερπηδήσουν πλέον κι άλλο ένα εμπόδιο για να καταφέρουν να εισαχθούν στο συγκεκριμένο τμήμα, καθώς οι απαντήσεις που θα δίνουν σε ορισμένες ερωτήσεις θα βιντεοσκοπούνται.

Ο υπεύθυνος εισαγωγής φοιτητών, Bruce Del Monico, αναφέρει ότι το YALE, που πειραματίστηκε με το βίντεο αρχικά το 2011 και για μια ακόμα φορά φέτος, εισάγει τη βιντεοσκόπηση ως μέλος της διαδικασίας των αιτήσεων για όλους τους υποψηφίους αρχής γενομένης από το έτος 2013-2014. Η κίνηση αυτή θα κάνει το μεταπτυχιακό αυτό τμήμα του YALE ένα από τα λίγα που έχουν ενσωματώσει βιντεοσκόπηση στη διαδικασία των αιτήσεων.

Ο Del Monico ισχυρίζεται ότι οι προσωπικές συνεντεύξεις, μολονότι είναι σημαντικές, δεν αποτελούν το καλύτερο δείγμα για την εκτίμηση της ικανότητας του υποψηφίου να απαντάει γρήγορα στις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις που δίνονται συνήθως είναι πολύ προσεγμένες και προσεκτικές και η εντύπωση που σχηματίζει το κάθε μέλος της επιτροπής μπορεί να είναι διαφορετική. Οι απαντήσεις μέσω βίντεο μπορεί να συγκριθούν με αυτές άλλων υποψηφίων και πολλά μέλη της κριτικής επιτροπής μπορεί να τις δουν. Μιας και οι ερωτήσεις δεν είναι γνωστές εκ των προτέρων, «οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι έτοιμες και γραμμένες από πριν», προσθέτει εκείνος.

«Προφανώς η ικανότητα ενός ανθρώπους να σκέφτεται γρήγορα και να απαντάει με ταχύτητα είναι μια σημαντική αρετή για εκείνους που θέλουν να ηγηθούν μιας επιχείρησης και τέτοιους ανθρώπους αναζητούμε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα», λέει ο Del Monico.

Μολονότι το YALE ακόμα επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες, ο Del Monico υποστηρίζει ότι οι υποψήφιοι θα κατευθύνονται σε μια ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα λαμβάνουν τρεις ερωτήσεις. Με το που θα ανοίγει η κάθε ερώτηση, θα τους δίνονται 10 με 20 δευτερόλεπτα να σκεφτούν την απάντησή τους και ένα λεπτό ή κάτι παραπάνω για να την απαντήσουν. Οι ερωτήσεις, που θα διαλέγονται τυχαία από μια λίστα, θα περιλαμβάνουν πιθανότατα μια ερώτηση σχετική με τη συμπεριφοράς που είχε ο υποψήφιος σε μια παλιότερη εμπειρία, έπειτα θα υπάρχει μια ερώτηση σκέψης και λογικής στην οποία ο υποψήφιος θα πρέπει να απαντήσει με αφορμή μια φράση-δήλωση και τέλος θα υπάρχει μια ερώτηση ερμηνείας δεδομένων και στοιχείων.

Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της αίτησης, προκειμένου να αξιολογηθεί ο υποψήφιος και να αποφασιστεί αν θα πρέπει να προσκληθεί ή όχι σε μια συνέντευξη στο χώρο του πανεπιστημίου. Η προσθήκη του βίντεο στη διαδικασία της αίτησης θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δοκιμίων τα οποία είχαν την υποχρέωση να παράγουν οι υποψήφιοι. Κατά τη διάρκεια των φετινών αιτήσεων (2012-2013), το YALE έδινε τέσσερις ερωτήσεις προς απάντηση, ενώ ο Del Monico λέει ότι πλέον ο αριθμός αυτός θα πέσει στο μισό.

Η προσέγγιση αυτή που ακολουθεί το YALE είναι παρόμοια με αυτή της σχολής Rotman School of Business του πανεπιστημίου του Τορόντο. Η συγκεκριμένη σχολή πρόσθεσε το στοιχείο του βίντεο στη διαδικασία των αιτήσεων την περσινή χρονιά, επικαλούμενη τη δυσκολία να έχει κανείς μια αληθινή εικόνα των υποψηφίων μόνο από τα δοκίμια. Στη σχολή Stern School of Business του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι υποψήφιοι έχουν την επιλογή να απαντήσουν μια ερώτηση είτε μέσω βίντεο, είτε μέσω κάποιας καλλιτεχνικής δημιουργίας είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιθυμούν στη θέση του παραδοσιακού γραπτού δοκιμίου.