Καύσωνας, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 42 βαθμούς Κελσίου, πλήττει τις χώρες των Βαλκανίων.

Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έχει σημάνει «πορτοκαλί συναγερμός» για ακραίες συνθήκες καύσωνα σε αρκετές περιοχές. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι ο υδράργυρος θα ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ στις περιφέρειες Βίντιν, Μοντάνα, Βράτσα και Πλέβεν.

Σε όλη την υπόλοιπη χώρα έχει τεθεί σε ισχύ «κίτρινος συναγερμός», καθώς η εβδομάδα αρχίζει με κατακόρυφη άνοδο της θερμοκρασίας, από 35 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ρουμανία, σε «πορτοκαλί συναγερμό» είναι οκτώ περιφέρειες στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της χώρας και η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς η θερμική δυσφορία θα είναι ιδιαίτερη υψηλή.

Στα νότια της χώρας, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39-40 βαθμούς Κελσίου και στα κεντρικά τους 36-38 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στο Μαυροβούνιο, όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα τους 42 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία πλησιάζει το περσινό ρεκόρ, όταν στις 7 Αυγούστου το θερμόμετρο έδειξε 43,5 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα καύσωνα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υδρομετεωρολογίας και Σεισμολογίας του Μαυροβουνίου, προέβλεψε συνέχιση του καύσωνα στη διάρκεια του Αυγούστου.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στην Κροατία, όπου το θερμόμετρο θα φθάσει σε ορισμένες περιοχές, όπως στο Όσιεκ και τους 40 βαθμούς.

Λόγω των συνθηκών καύσωνα, το Σαββατοκύριακο υπήρξε αύξηση κατά 15% στις κλήσεις προς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και σε τέσσερις περιπτώσεις τα περιστατικά αφορούσαν νεαρής ηλικίας άτομα, που κατέρρευσαν στο δρόμο.

Στην περιοχή της Κνιν, στην ηπειρωτική Δαλματία, χθες το θερμόμετρο μέσα σε τρεις ώρες «σκαρφάλωσε» κατά 12 βαθμούς και από τις 8 έως τις 11 το πρωί από τους 21 βαθμούς ανέβηκε στους 33.

Σήμερα θα είναι η θερμότερη μέρα από τη αρχή του καλοκαιριού στη Σερβία, όπου σε κάποιες πόλεις το θερμόμετρο θα φθάσει τους 42 βαθμούς.