Τα παλαιστινιακά όργανα θα ψηφίσουν σήμερα επί της πρότασης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι που προβλέπει επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ χωρίς την πλήρη διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας την οποία θέτουν ως προϋπόθεση, δήλωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Η πιο σημαντική πρόταση του σχεδίου του Κέρι είναι μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς διακοπή ή πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας», διευκρίνισε ο αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Το σχέδιο προβλέπει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με την ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε το 2011 τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων που ίσχυαν πριν από την ισραηλινή κατοχή του 1967, πρόσθεσε.

Το κίνημα Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και η εκτελεστική επιτροπή της ΟΑΠ αναμένεται να ψηφίσουν το απόγευμα επί του θέματος αυτού.

«Το σχέδιο περιλαμβάνει το δικαίωμα για κάθε πλευρά να διατηρεί επιφυλάξεις επί ορισμένων θεμάτων στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις, (ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου θα αντιταχθεί σε ένα κράτος εντός των συνόρων του 1967, και οι Παλαιστίνιοι σε ένα εβραϊκό κράτος», την αναγνώριση του οποίου ζητεί ο Νετανιάχου, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

«Όσον αφορά τη διευθέτηση, υπάρχει μια νέα έκφραση, αυτή της ‘επιφύλαξης’ όσον αφορά στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, εκτός των τριών συγκροτημάτων των εβραϊκών οικισμών Αριέλ, Γκους Ετζιόν και Μααλέ Αντουμίμ, καθώς και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», διευκρίνισε.

«Οι Παλαιστίνιοι προτείνουν να συνεχίσουν να στρέφονται προς τους διεθνείς οργανισμούς για την ένταξή τους σε αυτούς αν συνεχιστεί η εποικιστική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης», για την προστασία των πολιτών, που απαγορεύει ρητώς την εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα εδάφη, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δια του εκπροσώπου του Μαρκ Ρεγκέβ, διέψευσε δήλωση ισραηλινού αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ συμφωνεί να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους αποδεχόμενο τα σύνορα του μελλοντικού τους κράτος να είναι αυτά που ίσχυαν πριν από το 1967, ενώ συμφώνησε στις ανταλλαγές εδαφών.