Ο πρώην πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Edward Snowden, στέλνει επιστολές ασύλου προκειμένου να γίνει δεκτός από κάποια χώρα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του για παγκόσμια παρακολούθηση από την NSA για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Αρχικά, βρήκε καταφύγιο στο Χονγκ Κονγκ ενώ στη συνέχεια θέλησε να μεταφερθεί στην Ισλανδία.

Αντί αυτού, αποφάσισε να πάει στο Εκουαδόρ αλλά στα μισά του ταξιδιού βρέθηκε στη Μόσχα όπου και παραμένει εδώ και τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που έχει θελήσει να αλλάξει την υπηκοότητά του. Αθλητές, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και ακτιβιστές έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τις εκάστοτε πρεσβείες επιθυμώντας να αλλάξουν υπηκοότητα. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Ιδού ορισμένοι από αυτούς:


Το 1965, ο αμερικανός ηθοποιός Yul Brynner γεννημένος στην Ρωσία, απέκτησε την ελβετική υπηκοότητα λόγω επαγγελματικών και προσωπικών δυσκολιών. Επρεπε να ξεφύγει απο τεράστια χρέη που είχε στην εφορία.


Το 1966, η Μαρία Κάλλας που είχε αμερικανική υπηκοότητα απέκτησε την ελληνική για να ακυρώσει τον δυστυχισμένο γάμο της με έναν ιταλό επιχειρηματία, πράγμα παράνομο σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο.


Το 1967, η κόρη του Στάλιν, Svetlana Alliluyeva, έφυγε από την Σοβιετική Ένωση με σκοπό να ζήσει στην Αμερική. Το 1984, επέστρεψε δηλώνοντας ότι δεν ένιωθε ελεύθερη στις ΗΠΑ «ούτε για μια μέρα», και δύο χρόνια αργότερα επαναπατρίστηκε.


Το 1974, η αμερικανίδα ακτιβίστρια Jane Jacobs εξουθενωμένη από την αντιπαράθεση με τις αρχές της Ν.Υ και αγωνιώντας για τους γιους της που πολεμούσαν στο Βιετνάμ, έλαβε την Καναδική υπηκοότητα μετακομίζοντας στο Τορόντο.


Το 1978, ο αμερικανός σκηνοθέτης Roman Polanski βρήκε άσυλο στη Γαλλία αφού καταδικάστηκε για το βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού και συνεχίζει να ζει εκεί μέχρι και σήμερα.


Επίσης το 1978, η Lisa Najeeb Halaby απαρνήθηκε την αμερικάνικη υπηκοότητα όταν έγινε βασίλισσα Noor της Ιορδανίας μετά τον γάμο της με τον βασιλιά Hussein της Ιορδανίας.


Το 2005, ο αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Bobby Fischer, βρήκε άσυλο στην Ευρώπη και την Ασία αφού παραβίασε τις απαγορεύσεις των ΗΠΑ και διαγωνίστηκε στη Γιουγκοσλαβία. Τελικά, δέχθηκε την προσφορά ασύλου από την Ισλανδία και απέκτησε την ισλανδική υπηκοότητα παρέμεινε δε στην χώρα μέχρι και το θάνατό του το 2008.


Το 2006, ο αμερικανός ακτιβιστής και μέλος της ομάδας κωμικών Monty Python, Terry Gilliam, είχε διπλή υπηκοότητα επί 38 χρόνια: αμερικανική και βρετανική. Εγκατέλειψε την αμερικανική ως διαμαρτυρία στην τακτική του προέδρου Bush.


Το 2009, ο ηθοποιός και γιος του Jackie Chan, Jaycee Chan, απέκτησε την κινέζικη υπηκοότητα για να γίνει αρεστός στον λαό της Κίνας αφήνοντας πίσω του την αμερικανική υπηκοότητα που είχε ο πατέρας του.


Επίσης, το 2012 ο αμερικανός Donald Keene απέκτησε την ιαπωνική υπηκοότητα σε ηλικία 91 ετών ως ένδειξη αλληλεγγύης στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.


Το 2012 πραγματοποιήθηκε ακόμα μια αλλαγή υπηκοότητας. Αυτή του Eduardo Saverin, συνιδρυτή του Facebook. Ο αμερικανός εγκαταστάθηκε στη Σιγκαπούρη σε αναζήτηση ευνοϊκών φόρων. Αργότερα, ο γερουσιαστής Chuck Schumer εξέδωσε νομοσχέδιο που απαγόρευε την είσοδο του Saverin στις ΗΠΑ.


Το 2013, η αμερικανίδα τραγουδίστρια Tina Turner που ζούσε επί 20 χρόνια στην Ελβετία, έδωσε εξετάσεις για την απόκτηση της ελβετικής υπηκοότητας την οποία και απέκτησε φέτος.


Οι γάλλοι Gerard Depardieu, Johnny Hallyday και Alain Delon αγανάκτησαν με την υψηλή φορολόγηση του γαλλικού κράτους στους εύπορους και αποφάσισαν να μεταναστεύσουν. Ακόμα και η Brigitte Bardot σκέφτεται να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα ως αντίδραση στον τρόπο αντιμετώπισης των ζώων στη Γαλλία.