Τα αυξημένα πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές των φυλών στο Πακιστάν συνδέονται με το σχέδιο που φέρεται να είχε καταρτίσει η αλ Κάιντα με στόχο χώρες της Ευρώπης, δήλωσε ο πρεσβευτής του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα Τετάρτη.

«Νομίζω ότι η δραστηριότητα που βλέπουμε στο Βόρειο Ουαζιριστάν, τα πλήγματα συνδέονται με τις προειδοποιήσεις περί τρομοκρατίας που ακούσαμε, με τις δυνητικές επιθέσεις στην Ευρώπη», δήλωσε ο Χουσεΐν Χακάνι στο BBC.

Ο Χακάνι επιβεβαίωσε ότι εξτρεμιστές «σχεδίαζαν» να πλήξουν στόχους στην Ευρώπη, μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία είχαν στοχοποιηθεί.

«Από όσα πληροφορήθηκε η κυβέρνηση στο Πακιστάν από τους Αμερικανούς εταίρους μας, ορισμένοι άνθρωποι συνελήφθησαν στο παρελθόν, και οι ανακρίσεις και άλλες πληροφορίες αποκάλυψαν ότι υπήρχε σχέδιο να γίνουν επιθέσεις σε πολλαπλούς στόχους στην Ευρώπη», δήλωσε.

Τα σχόλια Χακάνι σημειώνονται μετά από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ την Δευτέρα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ μαχητές, περιλαμβανομένων πέντε Γερμανών υπηκόων «τουρκικής καταγωγής», στο Βόρειο Ουαζιριστάν, κοντά στην μεθόριο με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας στο Πακιστάν.

Οι αρχές του Πακιστάν έχουν αναφέρει 24 πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την 3η Σεπτεμβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 140 άνθρωποι.

Αφότου δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για το σχέδιο να γίνουν επιθέσεις η Ιαπωνία, η Σουηδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξέδωσαν προειδοποιητικές ανακοινώσεις και οδηγίες για τους πολίτες τους που πραγματοποιούν ταξίδια στην Ευρώπη.

Ο Χακάνι κάλεσε τον κόσμο να μην πανικοβληθεί και τόνισε ότι «οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης, του Πακιστάν και των ΗΠΑ συνεργάζονται για να αποτρέψουν» την εφαρμογή «αυτών των σχεδίων».

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News επικαλούμενο μη κατονομαζόμενα στελέχη των αμερικάνικων υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι ανάμεσα στους στόχους της αλ Κάιντα ήταν ο Πύργος του Άιφελ, ο καθεδρικός ναός Νοτρ Νταμ, η Πύλη του Βρανδεμβούργου, ο πύργος της τηλεόρασης στην Αλεξάντερ Πλατς κ.λπ.

Γερμανική πηγή είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και «δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία» προς το παρόν. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος υπήρχαν 29 ισλαμιστικές «εξτρεμιστικές» οργανώσεις στη Γερμανία με 36.000 μέλη 1.500 περισσότερα από ό,τι την προηγούμενη χρονιά, εκ των οποίων περίπου οι 200 φέρονται να «εκπαιδεύτηκαν» στο Πακιστάν.