Έναν επικεφαλής αντάρτικης ομάδας που κατηγορείται για τους βιασμούς εκατοντάδων χωρικών στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό συνέλαβαν χθες κυανόκρανοι του ΟΗΕ.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι ένας άνδρας, τον οποίο κατονόμαζε απλώς ως «Αντισυνταγματάρχη Μαγιέλε», ηγείτο ομάδας παραστρατιωτικών η οποία επιτέθηκε στην πόλη Λουβούνγκι, στο Βόρειο Κίβου, την 30ή Ιουλίου και την κράτησε ως την 3η Αυγούστου, βιάζοντας τουλάχιστον 303 γυναίκες.

«Τον πιάσαμε και τον παραδώσαμε στον εθνικό στρατό της ΛΔ Κονγκό, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο Μαγιέλε βρέθηκε σε δασώδη περιοχή.

Η MONUSCO, η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στη χώρα, που είναι η μεγαλύτερη που έχει ανεπτυγμένη ο Οργανισμός σε όλο τον κόσμο, έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων διότι απέτυχε να αποτρέψει τους μαζικούς βιασμούς, καθώς σημειώθηκε σε απόσταση μόλις 30 χλμ. από βάση της.

Η σύλληψη σημειώθηκε στην διάρκεια της επίσκεψης στο Κονγκό από την ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία Μάργκοτ Βάλστρεμ, η οποία αποκάλεσε τη χώρα άτυπη «πρωτεύουσα των βιασμών» σε διεθνές επίπεδο.

Ο «Αντισυνταγματάρχης Μαγιέλε» ανήκει σε μια παραστρατιωτική ομάδα που ονομάζεται Μάι Μάι Τσέκα και ηγείται μιας συμμαχίας παρατάξεων στο ανατολικό Κονγκό. «Ας αποτελέσει η σύλληψή του ένα μήνυμα σε όλους όσοι διαπράττουν εγκλήματα σεξουαλικής βίας ότι τα εγκλήματα αυτά δεν είναι αποδεκτά κι ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει», ανέφερε σε ανακοινωθέν της η Βάλστρεμ.

Ο δρ. Κρις Μπαγκούμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνές Ιατρικό Σώμα (International Medical Corps, IMC) καλωσόρισε επίσης την είδηση της σύλληψης. Η ΜΚΟ προσέφερε περίθαλψη στις τραυματισμένες γυναίκες. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα τον κρατήσουν για πολύ καιρό» στη φυλακή, είπε.

«Αυτό που με τρομοκράτησε περισσότερο ήταν το πόσο συστηματικοί ήταν οι βιασμοί αυτοί. Είναι συγκλονιστικό ότι λόγω της κατάστασης με την ασφάλεια δε φθάσαμε εκεί έγκαιρα, μέσα σε 72 ώρες, ώστε να δώσουμε στις γυναίκες χάπια για την αποτροπή κυήσεων και να τους κάνουμε εξετάσεις για HIV», πρόσθεσε ο Μπαγκούμα.

Κατά τον ίδιο, οι αντάρτες, μαζί με μαχητές των Δημοκρατικών Δυνάμεων Απελευθέρωσης της Ρουάντας (FDLR) αρχικά είπαν ότι πήγαν «ειρηνικά» στην περιοχή και οι κάτοικοι ετοίμασαν τρόφιμα και μια «γιορτή» γι’ αυτούς και κατόπιν κατέλαβαν την πόλη και άρχισαν να βιάζουν παιδιά, γυναίκες νέες και ηλικιωμένες, και άνδρες.