Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, συζήτησε το θέμα της ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για άλλους έξι μήνες και με βάση την πρόσφατη έκθεση του γενικού γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν.

Την ίδια στιγμή, δόθηκε το προσχέδιο ψηφίσματος που έχει ετοιμάσει η βρετανική αντιπροσωπεία. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι το περιεχόμενό του είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο ψήφισμα -του περασμένου Ιανουαρίου- και κινείται στο πλαίσιο των «ίσων αποστάσεων» και ενόψει τις επικείμενης επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, μετά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη του Σώματος για την κατάσταση επί τους εδάφους, δήλωσε ότι ήταν μια «εποικοδομητική συνεδρίαση» και ότι τα μέλη του ΣΑ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς το έργο και την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών το φθινόπωρο και ότι τα μέλη του ΣΑ υπογράμμισαν τη «δεδηλωμένη υποστήριξή» τους και χαιρέτισαν το γεγονός ότι «πήγε πολύ καλά η συζήτηση» κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Λευκωσία, με παρόντες τους κ.κ. Αναστασιάδη, Ερόγλου και Ντάουνερ, τον περασμένο Μάιο.

Τέλος, η κα Μπάτενχαϊμ χαιρέτισε τον αναμενόμενο διορισμό του νέου εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Αυτό θα είναι μια θετική κίνηση που θα βοηθήσει», όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι «είμαι βέβαιη πως και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό».

Κατά την ενημέρωση του ΣΑ, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο αναφέρθηκε εν συντομία στις τεχνικές πτυχές της αποστολής της Δύναμης. Η πρώτη συζήτηση στο ΣΑ επί του βρετανικού προσχεδίου ψηφίσματος θα γίνει την Τετάρτη και στις 30 του μηνός αναμένεται να εγκριθεί από την ολομέλεια του Σώματος.