Η Τουρκία καταδικάστηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή ανέστειλε την κυκλοφορία πολλών εφημερίδων με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν μία τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντάλ Ολμέζ και ο Αλί Τουργκάι, υπεύθυνοι πέντε εφημερίδων που εκδίδονται στην Τουρκία, κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την αναστολή έκδοσης των εφημερίδων τους για ένα μήνα στο χρονικό διάστημα από τις 8 Οκτωβρίου 2008 έως τις 14 Μαρτίου 2009, με βάση έναν τουρκικό νόμο για την πρόληψη της τρομοκρατίας.

Η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορούσε τις εφημερίδες ότι έκαναν προπαγάνδα υπέρ της αντάρτικης οργάνωσης PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και ότι επιδοκίμαζαν εγκληματικές πράξεις που διέπρατταν τα μέλη της.

Οι δύο υπεύθυνοι των εφημερίδων, που είχαν διωχθεί από την τουρκική δικαιοσύνη, κατήγγειλαν ότι η διάρκεια της αναστολής της έκδοσης παραβίαζε την ελευθερία έκφρασής τους και ισοδυναμούσε με λογοκρισία.

Οι ευρωπαίοι δικαστές έκριναν ότι η αναστολή της έκδοσης μίας εφημερίδας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα προχωρά πέρα από τους περιοριστικούς όρους που προβλέπονται σε μία δημοκρατική κοινωνία και ισοδυναμεί με λογοκρισία.

Το δικαστήριο επεδίκασε 4.800 ευρώ στους ενάγοντες.