Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επισκέπτεται αύριο την Κύπρο σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

«Η επίσημη επίσκεψη του προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο, αποτελεί ιστορικό γεγονός τεράστιας σημασίας για τη χώρα και το λαό μας», υπογράμμισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ο Μεντβέντεφ αναμένεται στην Κύπρο αύριο τα μεσάνυχτα και θα αναχωρήσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η επίσκεψη Μεντβέντεφ θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που ήδη βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, επεσήμανε ο Κύπριος εκπρόσωπος και ανακοίνωσε ότι θα υπογραφούν 13 Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας, καθώς και Τριετές Σχέδιο Δράσης (2011 – 2013), το οποίο θεσμοθετεί την υφιστάμενη συνεργασία σε όλους τους τομείς κοινής δράσης και προωθεί το συντονισμό σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σθεναρούς υποστηρικτές της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η Ρωσία με συνέπεια υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτή η θέση της Ρωσίας έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι σε θέση να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό» είπε ο κ. Στεφάνου.

Σε ό, τι αφορά δε στην οικονομία, στόχος είναι η διμερής οικονομική συνεργασία να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού, δεδομένου του γεγονότος ότι Κύπρος και Ρωσία εκατέρωθεν αποτελούν σημαντικούς επενδυτές στις οικονομίες των δύο χωρών.

Στη Συμφωνία θα υπογραφεί ακόμα ένα Πρωτόκολλο για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Μεταξύ των δύο προέδρων θα υπογραφτεί Κοινή Δήλωση για τους εορτασμούς της 65ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης.