Ένα κορίτσι τεσσάρων ετών από την περιοχή Tewantin της Αυστραλίας πέθανε από εσωτερική αιμορραγία, όταν κατάπιε μια μπαταρία λιθίου, όχι μεγαλύτερη από ένα κουμπί.

Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο, με συμπτώματα αιμορραγίας στο στομάχι.

Το ιατρικό προσωπικό αμέσως ζήτησε την αεροδιακομιδή του παιδιού, που βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, στο νοσοκομείο Royal Brisbane, όπου οι γιατροί θα μπορούσαν να του προσφέρουν πιο εξειδικευμένη θεραπεία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής MailOnline, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το κορίτσι πέθανε αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Η Susan Teerds από την οργάνωση Kidsafe του Queensland ανέφερε ότι οι γονείς πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να φυλάσσουν τις μικρές μπαταρίες λιθίου σε σημεία που δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

«Όταν ένα παιδί καταπίνει μια μπαταρία, συνήθως “κολλάει” στον οισοφάγο. Μέσα σε μια ώρα από τη στιγμή που θα μπει μέσα στον οργανισμό τους, αρχίζει να κάνει μια “τρύπα”. Η χημική αντίδραση ξεκινά με την επαφή με το σάλιο, προκαλώντας “τρύπα” στον οισοφάγο η οποία μπορεί να επεκταθεί και στην αορτή και σε άλλα όργανα. Αν η μπαταρία φτάσει στο στομάχι, προκαλεί εσωτερική αιμορραγία».

Κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της οργάνωσης, τέσσερα παιδιά μεταφέρονται στα επείγοντα σε όλη την Αυστραλία με τραυματισμούς που συνδέονται με μπαταρίες στο μέγεθος κουμπιού.

Οι μπαταρίες λιθίου υπάρχουν σε πολλά παιδικά παιχνίδια, σε τηλεχειριστήρια και θερμόμετρα.