Σε συμφωνία για το Brexit κατέληξαν Βρετανία και ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο παρά πέντε της εκπνοής του χρόνου για την αποχώρηση της χώρας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Την είδηση ανακοίνωσαν πρώτα Ευρωπαίοι διπλωμάτες και ακολούθως, όπως μεταδίδει το Reuters, τοποθετήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Γιούνκερ έκανε λόγο για δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για τις δύο πλευρές, ενώ ο Τζόνσον μίλησε για «σπουδαία συμφωνία», με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο.

«Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και συμφωνία, κι εμείς έχουμε! Είναι μία δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και η απόδειξη της αφοσίωσής μας στο να βρίσκουμε λύσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Σύστησε δε στη Σύνοδο Κορυφής να την εγκρίνει.

Ωστόσο το πανηγυρικό κλίμα φαίνεται να επισκιάζει η στάση του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, το οποίο σε μια πρώτη αντίδραση επανέλαβε πως ισχύει η προηγούμενη δήλωσή του, με την οποία εξηγούσε πως δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία που προωθούσαν- δεν είχε ακόμα πάρει πράσινο φως- ΕΕ και Βρετανία.

Η στήριξη του DUP – που κατέχει δέκα έδρες στο βρετανικό Κοινοβούλιο- είναι κρίσιμη, καθώς οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα άνω του 1%, με τις βρετανικές μετοχές να κάνουν ράλι ύστερα από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας. Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.