Η υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν βρίσκεται «σε αδιέξοδο», καθώς η Μόσχα αρνείται να παραδώσει στην Ουάσινγκτον τον πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ ρωσική πηγή που είναι ενήμερη για την πορεία της.

«Η κατάσταση γύρω από τον Σνόουντεν βρίσκεται σε αδιέξοδο», σημείωσε η πηγή αυτή και συνέχισε: «Αυτός δεν έχει την πρόθεση να παραδοθεί στις αρχές, γι’ αυτό δεν εγκαταλείπει την ζώνη μετεπιβίβασης και δεν διασχίζει τα ρωσικά σύνορα. Και η Μόσχα αφήνει την κατάσταση να παρατείνεται».

«Μέχρι στιγμής, η Μόσχα δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ. Υπήρξαν επαφές σε ανεπίσημο επίπεδο, μέσω των διπλωματικών καναλιών, για να ζητηθεί η σύλληψη και η απέλαση του νεαρού Αμερικανού. Όμως συνυπολογιζομένου του γεγονότος ότι οι διμερείς σχέσεις δεν είναι σταθερά σε καλό επίπεδο, η Μόσχα έχει αρνηθεί να απαντήσει» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Δεν θα υπάρξει λύση του θέματος έως ότου οι αρχές μιας χώρας χορηγήσουν άσυλο” στον Σνόουντεν», σχολίασε επίσης η πηγή αυτή.

Ο Σνόουντεν βρίσκεται από την Κυριακή, σύμφωνα με τη ρωσική επίσημη εκδοχή στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, όπου έφτασε προερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ.

Ο Σνόουντεν έχει ζητήσει την χορήγηση πολιτικού ασύλου από τον Ισημερινό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η εξέταση του αιτήματος αυτού μπορεί να χρειαστεί μήνες.