Στην Εθνική Συνέλευση της Βενεζουέλας θα τεθεί σήμερα η πρόταση για απαγόρευση της χρήσης μπιμπερό στη χώρα, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να ενθαρρυνθεί ο μητρικός θηλασμός, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Κάθε μωρό έχει το δικαίωμα στο θηλασμό», δήλωσε η βουλευτής Odalis Monzon σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Εκτός από την απαγόρευση του μπιμπερό, επισημαίνει το CNN επικαλούμενο την ίδια βουλευτή, η προτεινόμενη αναθεώρηση του νόμου για την προώθηση και την προστασία του θηλασμού περιλαμβάνει και προτάσεις για τιμωρία όσων διαφημίζουν βρεφικό γάλα.

«Το πιο σημαντικό είναι η αγάπη, ο σύνδεσμος ανάμεσα στη μαμά και το παιδί, που μερικές φορές χάνεται γιατί δεν μοιράζονται τη ζεστασιά που παρέχει ο θηλασμός», πρόσθεσε η Monzon.

Η πρόταση περιλαμβάνει και εξαιρέσεις για μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν λόγω ασθένειας. Επίσης μεριμνά για τη δημιουργία περισσότερων τραπεζών μητρικού γάλακτος και προβλέπει οι εταιρείες να έχουν ειδικούς χώρους όπου οι μαμάδες θα μπορούν να θηλάσουν.

Το μέτρο έχει προκαλέσει και έντονη κριτική από κάποιους βουλευτές που λένε πως η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει τον μητρικό θηλασμό χωρίς να απαγορεύσει τίποτα. «Είναι απαράδεκτο», σχολίασε ο βουλευτής Eduardo Marin. Ο νόμος του 2007 του οποίου η τροποποίηση επιχειρείται, είχε στόχο να ενθαρρύνει το μητρικό θηλασμό χωρίς να «στιγματίζει ή να αντιμετωπίζει ως εγκληματίες εκείνες που επιλέγουν άλλες μεθόδους διατροφής του μωρού τους», τόνισε ο Marin.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, το 27,1% των μητέρων που έχουν τη δυνατότητα να θηλάσουν το κάνουν. Στόχος των αρχών είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% έως το 2019.