Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα 11 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, λόγω του αυξανόμενου ρυθμού γεννήσεων στην Αφρική, αναφέρει νέα έρευνα.

Η τελευταία πρόβλεψη κάνει λόγο για περίπου 800 εκατομμύρια (ποσοστό 8%) παραπάνω συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών το 2011 που ανέφερε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έφτανε τα 10,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανέμεναν οι γεννήσεις στη φτωχότερη ήπειρο του κόσμου, όπου μια γυναίκα γεννά κατά μέσο όρο 5,2 παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής της, θα έπεφταν πιο γρήγορα απ’ ό,τι τελικά συμβαίνει.

Ο πληθυσμός της αφρικανικής ηπείρου τώρα φτάνει τα 1,1 δισεκατομμύρια και εκτιμάται να ξεπεράσει τα 4,2 δισεκατομμύρια, σχεδόν να τετραπλασιαστεί, μέχρι το 2100.

«Η μείωση της γονιμότητας στην Αφρική έχει επιβραδυνθεί ή και σταματήσει σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι είχε προβλεφθεί, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της Αφρικής να αυξηθεί» σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Washington, Adrian Raftery.

Μελέτη που έγινε την περασμένη χρονιά εκτιμούσε ότι ένα στα τρία παιδιά που θα γεννιούνται το 2050 θα είναι στην Αφρική, γράφει η βρετανική Daily Mail.

Σε άλλες περιοχές του πλανήτη αναμένονται λιγότερο σημαντικές αλλαγές στον πληθυσμό. Η Ευρώπη ενδέχεται να γνωρίσει μικρή μείωση του πληθυσμού της, λόγω του μικρού αριθμού των γεννήσεων, ενώ άλλα έθνη παγκοσμίως μπορεί να δουν μικρές αυξήσεις λόγω της επιμήκυνσης του προσδόκιμου ζωής, αναφέρει ο καθηγητής.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια το 2011, έχοντας ξεπεράσει τα έξι δισεκατομμύρια το 1999, καταλήγει το δημοσίευμα.