Την απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε όλους τους δημόσιους χώρους της χώρας πρότεινε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας της Ιταλίας, ένας κρατικός θεσμός με κανονιστικό και ελεγκτικό ρόλο.

Η σχετική γνωμοδότηση είχε ζητηθεί από την Ιταλίδα υπουργό Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν, η οποία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογράψει τη σχετική εγκύκλιο.

«Πρόκειται, σαφέστατα, για ένα πολυσύνθετο θέμα που πρέπει να τύχει προσεκτικής αντιμετώπισης», δήλωσε η Λορεντσίν. Η γνωμοδότηση αυτή βασίστηκε σε το ανάλογο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται στην Γαλλία, όπου η υπουργός υγείας Μαρισόλ Τουρέν, δήλωσε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα απαγορευθεί σύντομα σε όλους τους δημόσιους χώρους και σε κάθε περίπτωση για τους ανηλίκους.

Η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα επιτρέπεται μόνον σε νέους άνω των δεκαέξι ετών, ενώ η διαφήμισή τους θα απαγορευθεί αυστηρά, όπως συμβαίνει και με τα προϊόντα καπνού.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Agenzia Italiana del Farmaco) υπογράμμισε πρόσφατα ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα έπρεπε να υπόκεινται στις ρυθμίσεις που αφορούν την πώληση και τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων».