Για τη χορήγηση βοήθειας στους πλημμυροπαθείς κατοίκους της Πάσαου, στη νοτιοανατολική Γερμανία, δεσμεύτηκε η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ η στάθμη των υδάτων εξακολουθούσε σήμερα να ανεβαίνει σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων.

Οι κάτοικοι της Γερμανίας, της Τσεχίας, Αυστρίας, Ελβετίας και Ουγγαρίας εξακολουθούν και σήμερα να επαγρυπνούν.

Η Μέρκελ επισκέφθηκε το πρωί την Πάσαου, στην Βαυαρία, μια από τις χειρότερα πληγείσες πόλεις στην Γερμανία.

Το κέντρο της πόλης αυτής, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Αυστρία, πλημμύρισε και ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η παροχή πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε και το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της πόλης.

Η Μέρκελ εξήρε την ποιότητα των υπηρεσιών διάσωσης και δεσμεύτηκε για την άμεση και χωρίς γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες χορήγηση βοήθειας ύψους 100 εκατ. ευρώ στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί αργότερα.

Η καγκελάριος θα επισκεπτόταν στη συνέχεια τις άλλες πόλεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Σαξονία και στην Θουριγγία, στην ανατολική Γερμανία, όπου η στάθμη των υδάτων εξακολουθεί να ανεβαίνει. Περίπου 4.000 στρατιώτες της Μπούντεσβερ έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον πληθυσμό.

Στην Πράγα, η στάθμη των υδάτων του ποταμού Μολδάβα έφτασε σήμερα το πρωί στο υψηλότερο σημείο, ενώ από τις πλημμύρες αναμένεται τώρα να πληγεί το βόρειο τμήμα της Τσεχίας.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ούστι-ναντ-Λάμπεμ, μια βιομηχανική πόλη με περίπου 100.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται στον ποταμό Έλβα, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Γερμανία.
«Οι κάτοικοι της Ούστι-ναντ-Λάμπεμ είναι απελπισμένοι. Πολλοί από αυτούς είναι άνεργοι, τα σπίτια τους είχαν ήδη καταστραφεί από τις πλημμύρες του 2002 και τώρα όλα επαναλαμβάνονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κάτοικος της πόλης.

Πολλά χημικά εργοστάσια στην περιοχή αυτή ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους σήμερα την παραγωγή τους, μεταξύ των οποίων το εργοστάσιο Σπολάνα του Νερατοβίτσε (20 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας) όπου στις πλημμύρες του 2002 δεκάδες τόννοι υγρού χλωρίου διέρρευσαν στα νερά του Έλβα.

Στην γειτονική Αυστρία, η στάθμη των υδάτων του Δούναβη αναμένεται επίσης να ανέλθει στο υψηλότερο σημείο εντός της ημέρας, στο ανατολικό τμήμα της χώρας (Άνω Αυστρία και Βιέννη) και να πλησιάσει στα επίπεδα ρεκόρ που είχε φτάσει στις πλημμύρες του 2002. Περισσότεροι από 20.000 πυροσβέστες, αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων έχουν κινητοποιηθεί στην χώρα, όπως και 800 στρατιώτες.

Στην Ουγγαρία ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές λόγω του κινδύνου πρόκλησης πλημμύρας από την άνοδο της στάθμης του Δούναβη.

Περίπου 8.000 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί στην χώρα αυτή, όπως και χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων και αστυνομικοί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε κυρίως για τις περιοχές του δυτικού τμήματος της χώρας, γύρω από τις πόλεις Γκιόρ και Κομαρόμ, όπου γίνονται εργασίες ενίσχυσης των φραγμάτων, όπως και για ορισμένες συνοικίες της Βουδαπέστης.